Τεχνολογία

Τα video games στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης;


Το Discovery Tour του Assassin’s Creed Odyssey αποδεικνύει ότι τα video games μπορούν να γίνουν ένας ισχυρός σύμμαχος της Εκπαίδευσης. Οι περισσότεροι από εμάς σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε παίξει κάποιο βιντεοπαιχνίδι, καθώς είναι ένα είδος διασκέδασης στο οποίο μπορούμε να έχουμε εύκολη πρόσβαση, όπου και να βρισκόμαστε.

Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις τα βιντεοπαιχνίδια έχουν περάσει στην κοινή γνώμη ως κάτι το αρνητικό. Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τη «διαταραχή παιχνιδιών» (gaming disorder) στη Διεθνή Λίστα Ασθενειών (International Classification of Diseases – ICD). Επίσης πολλές φορές γίνεται σύνδεση ανάμεσα στα βιντεοπαιχνίδια και τον τζόγο. Θεωρείται, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ότι η χρήση των loot boxes στα παιχνίδια είναι ένα είδος τζόγου καθώς λειτουργούν σαν ένα είδος τυχερού λαχείου. Επίσης, το γεγονός ότι τα δωρεάν παιχνίδια καζίνο έχουν γίνει τόσο δημοφιλή, είναι ένας ακόμη λόγος να γίνεται η σύνδεση αυτή.

Δεν υπάρχουν όμως μόνο αρνητικά στα παιχνίδια. Μπορεί να γίνει εκμετάλλευση της μεγάλης δημοτικότητάς τους για καλούς σκοπούς και έτσι να συμβάλλουν θετικά στην κοινωνία. Ένας τέτοιος τρόπος «εκμετάλλευσης» είναι και το gamification (ή παιχνιδοποίηση), μέσω του οποίου μπορούν να βοηθηθούν πολλοί τομείς, ένας από τους οποίους είναι και η Εκπαίδευση.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα παιχνίδια Assassin’s Creed, τα οποία είναι αγαπητά εδώ και πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο.

Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους ήταν το 2018 με το Assassin’s Creed Odyssey, ένα παιχνίδι δράσης που διεξάγεται στην Αρχαία Ελλάδα, με υπέροχο σενάριο που παραπέμπει σε αρχαία ελληνική τραγωδία, αληθοφανή γραφικά και πολύ προσεγμένο περιεχόμενο. Εκτός από το βασικό παιχνίδι, η Ubisoft , η Γαλλική εταιρεία που το δημιούργησε, συμπεριέλαβε και τη λειτουργία Discovery Tour, στην οποία οι παίκτες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς τον φόβο να τους επιτεθούν, σε μέρη της Αρχαίας Ελλάδας και να μαθαίνουν για την ιστορία της.

Πρόκειται για μία λειτουργία που δημιουργήθηκε αρχικά για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να διδάσκουν τα παιδιά μέσω ενός βιντεοπαιχνιδιού, αλλά επίσης και για οποιονδήποτε άλλο θέλει να μάθει για την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας.

https://youtu.be/LFjlyJEEa5g

Φυσικά, δεν είναι το πρώτο εκπαιδευτικό παιχνίδι που έχει δημιουργηθεί και επίσης υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές ΤΠΕ για το μάθημα της Ιστορίας, αλλά αυτό που κάνει το Discovery Tour ιδιαίτερο είναι ότι η εταιρεία δεν λυπήθηκε το οικονομικό κόστος που θα είχε μία τέτοια λειτουργία. Αντιθέτως έδωσε χρόνο και χρήμα για έρευνα, οργάνωση, σενάριο και λεπτομερειακή σχεδίαση της λειτουργίας αυτής. Δημιούργησαν ακριβείς οπτικές αναπαραστάσεις για το πώς ήταν στην πραγματικότητα τα μέρη αυτά και έτσι οι παίκτες να περιηγηθούν σε αυτόν τον υπέροχο αρχαίο κόσμο και να μάθουν την ιστορία του.

Το Discovery Tour δεν εστιάζει μόνο σε ένα μέρος της εποχής εκείνης, αλλά επιτρέπει στους παίκτες να εξερευνήσουν και να μάθουν την ιστορία 29 περιοχών της Αρχαίας Ελλάδας χωρίς βιασύνη ή εμπόδια. Η λειτουργία χωρίζεται σε 5 κατηγορίες:

  • διάσημες πόλεις
  • καθημερινή ζωή
  • μάχες και πόλεμοι
  • πολιτική/φιλοσοφία και τέχνη
  • θρησκεία και μύθοι.

Σε αυτές τις 5 κατηγορίες μπορούν να κάνουν στάση σε 300 σταθμούς μάθησης, να συναντήσουν την Ασπασία, τον Σωκράτη, τον Ηρόδοτο και άλλους, να μάθουν για την Ακρόπολη, το λιμάνι του Πειραιά ή να δουν την καθημερινή ζωή μιας αθηναϊκής οικογένειας.

https://youtu.be/54KIz4T1rKY

Το Discovery Τour έχει έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στην Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, πράγμα που μπορεί να γίνει και από τα ίδια τα παιδιά σε ώρες εκτός σχολείου. Είναι σχεδιασμένο για όλες τις ηλικίες και δίνει στους παίκτες τη δυνατότητα να μάθουν με τον ρυθμό, τη σειρά και τον τρόπο που θέλουν, ανάλογα με τη θέλησή τους.

Στο τέλος κάθε περιήγησης, υπάρχουν κουίζ που ελέγχουν με ευχάριστο τρόπο τις γνώσεις τους και τους ανταμείβουν ανάλογα.

Η μάθηση δεν είναι μόνο στείρες γνώσεις. Με το Discovery Tour οι παίκτες μαθαίνουν σε βάθος και με ενεργό και διαδραστικό τρόπο την Αρχαία Ελλάδα και όχι παθητικά από κάποιο σχολικό βιβλίο ή από κάποια ταινία που μπορεί να έχει και πολλές ιστορικές ανακρίβειες. Αντιθέτως, γίνεται μέρος μίας Ιστορίας που συνδυάζει τον εντυπωσιακό κόσμο ενός χολιγουντιανού φιλμ, με την επιστημονική σοβαρότητα της ιστορικής ακρίβειας και έρευνας, που διεξήγαγε η Ubisoft. Μακάρι ολοένα και περισσότεροι Έλληνες εκπαιδευτικοί να το χρησιμοποιήσουν στη διδασκαλία τους και μακάρι και άλλες εταιρείες να φτιάξουν παρόμοια παιχνίδια που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...