Πολιτική

Τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια στο μικροσκόπιο: Ποιες χώρες της ΕΕ έχουν τους περισσότερους και τους λιγότερους βουλευτές

Ποια χώρα της ΕΕ έχει τους περισσότερους βουλευτές; Και σε ποιο κοινοβούλιο υπάρχει η μεγαλύτερη εκπροσώπηση κομμάτων;

Την Τρίτη, οι Ιταλοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της μείωσης του αριθμού των εδρών τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στη γερουσία, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα. Με αυτή την αφορμή, το Politico αποφάσισε να βάλει στο μικροσκόπιο τη βουλή κάθε χώρας- μέλους της ΕΕ.

Πόσους βουλευτές έχει κάθε χώρα της ΕΕ

Οι Ιταλοί οδεύουν προς τη μείωση των βουλευτών, αλλά δεν η χώρα τους δεν έχει την πολυπληθέστερη Βουλή στην ΕΕ. Τον τίτλο αυτό κατέχει η Γερμανία, αφού η Μπούντεσταγκ αριθμεί 709 βουλευτές και ακολουθεί η Βουλή των Κοινοτήτων, στη Βρετανία, με 650 μέλη. Οσο για την ελληνική Βουλή, είναι στην ένατη θέση της σχετικής λίστας με 300 βουλευτές.

Το μικρότερο κοινοβούλιο στην ΕΕ βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, το οποίο έχει 60 βουλευτές και ακολουθεί της Μάλτας με 71 έδρες και της Κύπρου, που αριθμεί 80 βουλευτές.


Πόσους βουλευτές έχει κάθε χώρα της ΕΕ/ Πηγή: Politico

Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών βουλευτών

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, ακόμη η εκπροσώπησή της στη Βουλή δεν είναι μεγάλη. Το κοινοβούλιο με τη μεγαλύτερη φυλετική ισότητα είναι εκείνο της Σουηδίας, όπου το 46,1% των βουλευτών είναι γυναίκες, ενώ στον αντίποδα στην Ουγγαρία μόνο το 12,6% των βουλευτών είναι γυναίκες. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν 18,7%.

Ποια κοινοβούλια έχουν τα περισσότερα κόμματα

Τέλος, το κοινοβούλιο με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση κομμάτων είναι εκείνο του Βελγίου, με 12, ενώ από την άλλη στη Μάλτα, μόλις δύο κόμματα έχουν τις 71 έδρες της Βουλής.


Πόσα κόμματα είναι σε κάθε κοινοβούλιο της ΕΕ/ Πηγή: Politico

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ