Κόσμος

Συρία: Τι προβλέπει η συμφωνία Κούρδων – Δαμασκού κατά της τουρκικής εισβολής

Νέες εξελίξεις και αλλαγή σκηνικού τόσο για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία όσο και για το συριακό επιχειρησιακό μέτωπο εν γένει σηματοδοτεί η επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ των Κούρδων και του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ με τις «ευλογίες» της Μόσχας.

Η στροφή των Κούρδων προς το καθεστώς του Άσαντ, το οποίο υποστηρίζεται από Ιράν και Ρωσία, υποβαθμίζει περαιτέρω την παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία. Ουσιαστικά, η συμφωνία φέρνει τις δυνάμεις του Άσαντ πίσω στις πόλεις και τα χωριά, τα οποία για πάνω από επτά χρόνια βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Μετά το «άδειασμα» των -επί σειρά ετών συμμάχου τους- ΗΠΑ, οι Κούρδοι έμειναν στην κυριολεξία στον αέρα, καθώς δεν είχαν πολλές επιλογές.

Μεταξύ Άσαντ και Ερντογάν ήταν κάτι παραπάνω από προφανές ότι θα επέλεγαν τον Άσαντ. Κι αυτό, γιατί έχουν ανάγκη μιας δύναμης να τους υποστηρίξει και επιχειρησιακά και διπλωματικά.

Όπως ανέφερε o στρατηγός των Κούρδων, Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί, «γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε οδυνηρούς συμβιβασμούς με τη Μόσχα και τον Άσαντ εάν επιλέξουμε συνεργασία μαζί τους. Αλλά αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ συμβιβασμών και γενοκτονίας του λαού μας, σίγουρα θα επιλέξουμε τη ζωή για τους ανθρώπους μας».

Μέχρι σήμερα, οι Κούρδοι απολάμβαναν μιας αυτονομίας στην περιοχή. Όμως, εφόσον η συμφωνία επιφέρει την αποχώρηση των Τούρκων από τα κουρδικά εδάφη, είναι δεδομένο ότι ο Άσαντ θα θελήσει να ελέγξει την περιοχή στην οποία οι Κούρδοι είχαν τον πρώτο λόγο.

Τα βασικά σημεία της στρατιωτικής αυτής συνεργασίας, λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να δοθούν εντός των επόμενων ημερών, αποκαλύπτει ο σύρος δημοσιογράφος Ντάνι Μακί, αναλυτής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, ο οποίος καλύπτει τον πόλεμο στη Συρία.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν η ένταξη κουρδικών δυνάμεων στο συριακό στρατό, η αυτονομία και διασφάλιση δικαιωμάτων για Κούρδους, καθώς και η εκδίωξη του τουρκικών δυνάμεων.

https://twitter.com/Dannymakkisyria/status/1183685519764611072

1) Καταργούνται οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και όλες οι κουρδικές δυνάμεις και στρατιωτικές ομάδες θα συνταχθούν με το 5ο Σώμα Στρατού (Επιθετική Λεγεώνα) υπό ρωσικές διαταγές.

2) Θα διασφαλιστούν πλήρως όλα τα δικαιώματα των Κούρδων στο νέο Σύνταγμα της Συρίας, το οποίο θα προβλέπει την αυτονομία τους, η οποία θα συμφωνηθεί μεταξύ της κουρδικής ηγεσίας και του κράτους της Συρίας.

3) Κοινή συντονισμένη επιχείρηση συριακών και κουρδικών δυνάμεων για απομάκρυνση της τουρκικής παρουσίας στη βόρεια Συρία και στο Αφρίν (δεν περιλαμβάνεται το Ιντλίμπ).

4) Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις θα εισέλθουν στο ταχύτερο σε Μανμπίτζ και Κομπάνι, ενώ θα ακολουθήσουν η Καμισλί και οι γειτονικές περιοχές.

5) Η συριακή κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις παραμεθόριες περιοχές και τα διοικητικά κέντρα.

6) Εντός διαστήματος ενός μήνα, η κουρδική ηγεσία θα αρχίσει να αναλαμβάνει επίσημους ρόλους μέσα στην παρούσα συριακή κυβέρνηση ώστε να διευκολύνουν τη μετάβαση για τη Βόρεια Συρία, έως ότου συνταχθεί νέο Σύνταγμα και σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

6) Η συμφωνία μεταξύ των SDF και της συριακής κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων ημερών, ώστε να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες.

7) Προς το παρόν όλοι οι μαχητές του ISIS παραμένουν υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

8) Η συμφωνία έχει άμεση εφαρμογή στον στρατιωτικό τομέα και βασίζεται στην αυτο-άμυνα και το κοινό συμφέρον για μια σειρά από στόχους. Το τμήμα της συμφωνίας για τη διακυβέρνηση, του μαχητές του ISIS και το εδαφικό θα συζητηθούν αργότερα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ