Κόσμος

Συρία: Σποραδικές συγκρούσεις στη Ρας αλ Άιν παρά την ανακοίνωση για εκεχειρία

Σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονται σήμερα το πρωί στη Ρας αλ Άιν, μια πόλη κοντά στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της αναστολής της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία για διάστημα 120 ωρών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Σημειώνονται σποραδικά πυρά του πυροβολικού και μπορούμε να ακούσουμε πυρά στην πόλη Ρας αλ Άιν», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στην τουρκική πόλη Τσεϊλάνπινάρ, απέναντι από τη Ρας αλ Άιν, δήλωσε ότι άκουσε τον ήχο πυροβόλων και βομβαρδισμών από το σημείο όπου βρίσκεται η συριακή πόλη, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να τερματίσει οριστικά τη στρατιωτική επέμβαση
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν χθες Πέμπτη την αναστολή της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσαν την περασμένη Τετάρτη οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, προτρέποντας ταυτόχρονα την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της», αναφέρει ανακοίνωση που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ εκφράζει εκ νέου την «καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης που διεξάγεται μονομερώς από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος] και εγείρει σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», συνεχίζει το κείμενο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν την απόφασή τους να «τερματίσουν τη χορήγηση αδειών για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία».

Η Τουρκία συμφώνησε χθες Πέμπτη να αναστείλει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να την τερματίσει οριστικά εάν οι κουρδικές πολιτοφυλακές αποχωρήσουν από την περιοχή μέσα σε πέντε ημέρες, έπειτα από τις διαπραγματεύσεις της με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των οποίων στην Άγκυρα ήταν ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Οι κουρδικές δυνάμεις εμφανίστηκαν διατεθειμένες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, να τηρήσουν την «κατάπαυση του πυρός» με τα στρατεύματα της Τουρκίας.

Κατά τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Πενς, οι σύροι κούρδοι πολιτοφύλακες θα αναδιπλωθούν από έναν τομέα με βάθος 32 χιλιομέτρων που υποτίθεται θα μετατραπεί στη «ζώνη ασφαλείας» που η Άγκυρα απαιτούσε να δημιουργηθεί επί μήνες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ