Οικονομία

Συντάξεις: Μέρα με την μέρα χάνουν τις ελπίδες τους οι συνταξιούχοι για επιστροφή αναδρομικών

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, αποκάλυψε ότι τα πλήρη κείμενα του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν οδηγούν ούτε στην επιστροφή αναδρομικών 4 δισ. ευρώ για τους 10 μήνες από την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου.

Με αυτό τον τρόπο κατεβαίνει ο πήχης και οι προσδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων που επί σειρά ετών τρέχουν σε δικηγορικά γραφεία και ακολουθούν τις υποδείξεις «ειδικών» στην κοινωνική ασφάλιση παρασυρμένοι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο μετά τις τελικές εισηγήσεις συνταγματολόγων, αλλά και την επίσημη τοποθέτηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχει πάψει να αναζητά τρόπους επιστροφής χρημάτων στους συνταξιούχων και κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που επρόκειτο να δημιουργηθεί.

Δυνητικά το δημοσιονομικό κόστος παλαιών και νέων υποχρεώσεων είναι δυσθεώρητο, καθώς σύμφωνα με τα σενάρια των δικηγόρων ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση, το συνολικό ποσό για την επιστροφή αναδρομικών ξεκινά από τα 4,2 δισ. ευρώ και εκτινάσσεται ακόμη και πάνω από τα 15 δισ. ευρώ. Οι συνταξιούχοι μόνο για το 10μηνο διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 έως 7.000 ευρώ.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έκρινε εκ διαμέτρου αντίθετα με την αρχική του απόφαση το 2015, βγάζοντας συνταγματικές τις περικοπές του 2012, δίνοντας τότε το έναυσμα να ξεκινήσει μια δικαστική διαμάχη πολλών ετών με την κατάθεση πολυάριθμων αγωγών από εκατομμύρια συνταξιούχους. Όπως επισημαίνουν συνταγματολόγοι, ήδη στην πρώτη διάσκεψη, στις 11/5/2018 αποφασίστηκαν σχεδόν όλα τα νομικά ζητήματα με την οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 12 κατά, με την ψήφο του Προέδρου του ΣτΕ κ. Νικόλαου Σακελλαρίου να είναι ανάμεσα στις 12 «κατά». Στις 16/5/2018 ο Πρόεδρος τότε του ΣτΕ κ. Νικόλαος Σακελλαρίου υπέβαλε την παραίτησή του, καταγγέλλοντας «παρεμβάσεις» στο έργο του, σαφώς αναφερόμενος στη διάσκεψη και τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στις 11/5/2018 για τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς των «παλαιών» συντάξεων.

Το ενδιαφέρον πλέον για ευνοϊκή ανατροπή για τους συνταξιούχους στρέφεται στην απόφαση του ΣτΕ, ύστερα από αίτηση αναίρεσης που υπέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Στην περίπτωση αυτή τόσο πρωτοδίκως όσο και κατ’ έφεση δικαιώθηκε ο συνταξιούχος για την επιστροφή αναδρομικών ποσών από τον Ιούλιο του 2015 έως και τα μέσα του 2017.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της επιστροφής των αναδρομικών, με στελέχη της να δηλώνουν, μετά την δημοσιοποίηση των αρχικών κειμένων του ΣτΕ, ότι θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των αναδρομικών ποσών ακόμη και εντός Οκτωβρίου. Στη συνέχεια οι δηλώσεις περιορίστηκαν στην καταβολή των αυξήσεων μόνο για τις επικουρικές συντάξεις από τις 4 Οκτωβρίου και μετά, καθώς κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές του 2015 για το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ μεικτά, ενώ για τις κύριες οι αυξήσεις θα προκύψουν λόγω της αναπροσαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης.

«Θα υπάρξουν αναδρομικά, υπό την έννοια ότι θα υπάρξουν αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, και όλος αυτός ο λογαριασμός θα έρθει με το νέο νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή» ανέφερε ο κ. Βρούτσης σε τηλεοπτική συνέντευξή του, βάζοντας «φρένο» στις προσδοκίες των συνταξιούχων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ