Βαλκάνια

Συνάντηση Μογκερίνι, με τους ηγέτες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων

Αποχαιρετιστήριο δείπνο παραθέτει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, την Τρίτη στις Βρυξέλλες, στους ηγέτες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Στο γεύμα εργασίας αναμένεται να συζητηθεί η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να μην εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία.

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι πρότεινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Τίρανα την σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Θα συζητηθούν επίσης περιφερειακά θέματα συνεργασίας καθώς και η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα.

Στην συνάντηση με την Φεντερίκα Μογκερίνι αναμένεται να παραστούν ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο πρωθυπουργός των Σκοπιων Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι και τα τρία μέλη του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζέλκο Κόμσιτς, Μίλοραντ Ντόντικ και Σάφικ Τζαφέροβιτς.

Πριν από τη συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια.

Επίσης ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ πριν από τις Βρυξέλλες θα επισκεφθεί το πρωί τη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ, στη Ρώμη για να συζητήσουν την πρωτοβουλία της Ιταλίας να τεθεί εκ νέου το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τα Σκόπια, τον Νοέμβριο, στη σύνοδο του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...