Εκκλησία

Στρατόπεδα στην παγκόσμια Ορθοδοξία: Και οι Πολωνοί απορρίπτουν επίσημα την νέα ουκρανική εκκλησία

Τα κατάφεραν Βαρθολομαίος και Κύριλλος, γιατί δική τους είναι η ευθύνη και δίχασαν την παγκόσμια Ορθοδοξία.

Μετά την αναγνώριση της νέας ουκρανικής εκκλησίας από την ελληνική Ιεραρχία παρά τις ενστάσεις, δημιουργήθηκαν επισήμως δύο στρατόπεδα. Μέχρι τώρα υπήρχε απλώς το Φανάρι και οι κολαούζοι του που βαυκαλίζονταν πως υπήρχε νέα εκκλησία.

Τώρα τα πράγματα σοβαρεύουν. Στο στρατόπεδο του Φαναρίου εντάχθηκε και η Αθήνα. Ενώ από την άλλη πλευρά πέραν της Σερβίας που έχει εκφράσει την αντίθεσή της εδώ και καιρό, εντάχθηκε από προχθες επισήμως και η Πολωνία.

Στις 29 Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος της Πολωνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα, διατήρησε αμετάβλητη τη θέση της στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα.

Σε σχετική δήλωση αναφέρεται ότι μετά την ανάγνωση του περιεχομένου των επιστολών του Πατριάρχη της Σερβίας, του Αρχιεπισκόπου της Αλβανίας, που στάλθηκαν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο υιοθετήθηκε η ακόλουθη απόφαση: 341 της 25ης Ιουνίου 2018 και 342 της 2ας Απριλίου 2019.

Σημειώνεται ότι "η Πολωνική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι αντίθετη στην χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία στην Ουκρανία με βάση δογματικούς και κανονικούς κανόνες για ολόκληρη την Εκκλησία και όχι για μια ομάδα αποστατικών σχισματικών".

Οι επισκόποι της πολωνικής εκκλησίας υπογραμμίζουν: «Οι αποστάτες από τις διδασκαλίες της Αγίας Εκκλησίας δεν μπορούν να αντιπροσωπεύσουν ένα υγιές σώμα εκκλησίας. Αυτό παραβιάζει την ευχαριστιακή ενότητα ολόκληρης της Ορθοδοξίας ».

Από την μια λοιπόν Οικουμενικό Πατριαρχείο και Ελλαδική Εκκλησία κ ιαπό την άλλη Ρώσοι, Σέρβοι και Πολωνοί μέχρι ώρας. Και οι υπόλοιποι σε αναμονή...

Ρωσική Εκκλησία: «Μην αναγνωρίσει άλλος»

Πάντως χθες την ελπίδα ότι καμία άλλη εκκλησία δεν θα αναγνωρίσει τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας, μετά από τη σχετική απόφαση από μέρους της Ελληνικής Εκκλησίας, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Την απογοήτευσή της εξέφρασε το Νο2 του Ρωσικού Πατριαρχείου, μετά από την επίσημη αναγνώριση της νέας εκκλησίας της Ουκρανίας από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Λυπούμαστε που η Ελληνική Εκκλησία έλαβε μια τέτοια απόφαση, αλλά καταλαβαίνουμε ότι η Ελληνική Εκκλησία δεν είναι αυτόνομη, δεν υπάρχει πλήρης αυτοκεφαλία, πλήρης ανεξαρτησία, οι μισοί ιεράρχες της είναι γενικά ιεράρχες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, δεν έχει κανένα είδος εξωτερικής πολιτικής, για αυτό και ακολουθεί συνεχώς το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης», είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι «καμία άλλη τοπική Εκκλησία δεν θα ακολουθήσει αυτό το λυπηρό παράδειγμα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...