Κύπρος

Στην Αγία Έδρα για την ονομαστική εορτή του Πάπα θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Επίσημη επίσκεψη στην Αγία Έδρα θα πραγματοποιήσει κατά τις επόμενες εβδομάδες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπως ανέφερε σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για την ονομαστική εορτή του Πάπα, ο Προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου που αντιπροσώπευσε στη γιορτή τον Υπουργό Εξωτερικών, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αγία Έδρα διατηρούν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και έχουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας και ιστορίας. Η Κύπρος, είπε, συμμερίζεται πολλές από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Αγίας Έδρας, που είναι οικουμενικής σημασίας, όπως η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, η ενδυνάμωση της νέας γενιάς με την εκπαίδευση, η προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου ως εργαλείου ειρήνης και η προστασία της παγκόσμιας θρησκευτικής μας κληρονομιάς, όπως και η κατάσταση των χριστιανικών κοινοτήτων στην ταραγμένη περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Περαιτέρω, ο Προεδρικός Επίτροπος εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θέση αρχών και την υποστήριξη της Αγίας Εδρας και προσωπικά του Πάπα στις προσπάθειες για επίτευξη μιας βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, που θα επανενώσει την Κύπρο, ενώ θα διασφαλίζει ότι παραμένει λειτουργικό κράτος μέλος της ΕΕ.

Για να επαναρχίσουν, όμως, οι συνομιλίες, τόνισε ο κ. Φωτίου, πρέπει η Τουρκία να σταματήσει όλες τις παράνομες και προκλητικές της δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνιστούν σκανδαλώδη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας.

«Δυστυχώς, οι ενδείξεις δεν είναι θετικές, καθώς η Τουρκία συστηματικά επέλεξε αντί αυτού να κλιμακώσει τις προκλήσεις ακόμα περισσότερο», σημείωσε ο κ. Φωτίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η Άγκυρα θα αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να αρχίσει να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Τέλος, ο Προεδρικός Επίτροπος διαβεβαίωσε για την ισχυρή δέσμευση της Κυβέρνησης στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας προς όφελος και των δύο πλευρών και λαών. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει κατά τις επόμενες εβδομάδες επίσημη επίσκεψη στην Αγία Εδρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...