Κόσμος

Σκωτία: Χιλιάδες διαδηλωτές "ξεχύθηκαν" στους δρόμους! - Ζητούν πάλι την ανεξαρτησία τους-Εικόνες, Βίντεο


Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση το Σάββατο στο Εδιμβούργο, έχοντας ως αίτημα την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ενώ απομένει κάτι λιγότερο από έναν μήνα πριν από το προγραμματισμένο Brexit.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν γύρω στις 13.00, τοπική ώρα, από το βασιλικό πάρκο Χόλιρουντ. Κρατούσαν σκωτσέζικες σημαίες και ορισμένοι φορούσαν κιλτ και έπαιζαν γκάιντες.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και η βουλευτίνα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Τζοάνα Κέρι, η οποία έχει προσφύγει στα δικαστήρια ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα εφαρμόσει τον νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη Βουλή των Κοινοτήτων και του επιβάλει να ζητήσει αναβολή του Brexit στην περίπτωση που δεν καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι οργανωτές της πορείας, το κίνημα «Όλοι κάτω από το ίδιο λάβαρο», ήλπιζαν ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά τους τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι. Πέρσι, σε μια αντίστοιχη πορεία συμμετείχαν 20.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία. Η Κέρι έκανε λόγο με ανάρτησή της στο Twitter για 250.000 συμμετέχοντες φέτος.
https://twitter.com/derrickfarnell/status/1180456581806399488?ref_src=twsrc%5Etfw

 

Στο δημοψήφισμα του 2014 οι Σκωτσέζοι τάχθηκαν κατά της ανεξαρτησίας της επαρχίας τους, με ποσοστό 55%. Όμως στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για το Brexit, πάνω από τέσσερις στους δέκα (62%) ψήφισαν να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί δεν θέλουν να υποστούν τις συνέπειες που φοβούνται από μια βίαιη ρήξη με την ΕΕ.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, με ανάρτησή της στο Twitter σήμερα εξήγησε ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στην πορεία αλλά «το πνεύμα της» είναι με τους διαδηλωτές και πρόσθεσε: «Μην έχετε καμία αμφιβολία – Η ανεξαρτησία έρχεται».

Η Στέρτζον έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μέσα σε διάστημα δύο ετών εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ. Την Τετάρτη κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...