Κόσμος

Σκληρός εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ – Ανοίγει ο δρόμος για νέους αμερικανικούς δασμούς

Η εμπορική "κόντρα" που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., έχει ταρακουνήσει τις διεθνείς αγορές.

«Βουτιά» στις διεθνείς αγορές μετά την απόφαση του ΠΟΕ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) να δώσει το πράσινο φως για την επιβολή αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισ. δολαρίων.
Ήδη Κομισιόν αλλά και Γαλλία ξεκαθαρίζουν ότι εάν η κυβέρνηση Trump προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανάλογα μέτρα, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες έντονης αναταραχής στις αγορές.

 

Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας, όπου παρά τις δεδηλωμένες καλές προθέσεις για διαπραγματεύσεις και αμοιβαίους συμβιβασμούς όλα παραμένουν ως έχουν, ένας νέος εμπορικός πόλεμος θα πλήξει κατάφορα αγορές και οικονομίες.

 

Σε περίπτωση, δε, που ξεσπάσει –και όπως όλα δείχνουν οι πιθανότητες είναι κάτι παραπάνω από υψηλές- θα φθάσει σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία, με τον ρυθμό ανάπτυξής της να έχει υποχωρήσει σημαντικά και τον τομέα – κλειδί της μεταποίησης να βουλιάζει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απόφαση του ΠΟΕ και οι πρώτες ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) απεφάνθη υπέρ των ΗΠΑ στην υπόθεση της Airbus, ανοίγοντας το δρόμο για επιβολή δασμών σε εισαγωγές ευρωπαϊκών αγαθών ύψους 7,5 δισεκ. δολαρίων, κρίνοντας ως παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις που χορήγησαν στην εταιρία κατασκευής αεροπλάνων Airbus οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Οι ΗΠΑ υπέβαλαν τις πρώτες τους καταγγελίες, οι οποίες αφορούσαν την ανάπτυξη των αεροπλάνων Airbus A350 και A380, το 2004 όπως αναφέρει ο ΠΟΕ στην περίληψη των πορισμάτων του και αν τώρα αποφασίσουν να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών, θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει έναν νέο εμπορικό πόλεμο με την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.
Ο εμπορικός φορέας απέρριψε ορισμένους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, αλλά διαπίστωσε ότι η Airbus «πλήρωνε χαμηλότερο επιτόκιο για τον φορέα A350XWB LA / MSF από ό, τι θα ήταν διαθέσιμο στην αγορά».

 

Διαπίστωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε «λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη των δυσμενών επιπτώσεων ή… δεν απέσειρε την επιδότηση», η οποία έβλαψε, όπως αποφάνθηκε «πραγματικά και ουσιαστικά» τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως και σημαντικές απώλειες στις πωλήσεις στην αγορά διαδρόμων και αεροσκαφών.
Η Ουάσιγκτον είχε δηλώσει νωρίτερα ότι επιθυμούσε να επιβάλει μέχρι και 100% δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις Η.Π.Α., αξίας συναλλαγών που έφτανε περίπου τα  11,2 δισ. δολάρια ετησίως.
Μάλιστα τον Απρίλιο Αμερικανοί Αξιωματούχοι είχαν δημοσιεύσει έναν λεπτομερή κατάλογο ευρωπαϊκών προϊόντων στα οποία θα επέβαλαν δασμούς για να αντισταθμίσουν τις απώλειες.
Και ενώ ο εκπρόσωπος εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών επιφυλάχθηκε να   απαντήσει σύντομα, οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη ήδη εγείρονται.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmstrom, σε δήλωσή της χαρακτήρισε την επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ ως «κοντόφθαλμη και αντιπαραγωγική».
Από πλευράς Γαλλίας ο υπουργός Οικονομικών Le Maire δήλωσε «είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Η καλύτερη λύση είναι να υπάρξει ένας φιλικός συμβιβασμός στη διένεξη Boeing Airbus και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ευρώπη μπορεί να επιβάλει δασμούς στις ΗΠΑ το επόμενο έτος».
Χαρακτήρισε δε ως πολιτικό και οικονομικό λάθος την απόφαση ΠΟΕ.

Πηγή: bankingnews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ