Κόσμος

Σε ετοιμότητα τα αμερικανικά στρατεύματα - Μετατοπίστηκαν από τη Συρία στο Ιράκ!

Τα οχήματα πέρασαν τη γέφυρα του μεθοριακού περάσματος του Φις-Χαμπούρ που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αμερικανικές δυνάμεις που αναχώρησαν από τη Συρία διέσχισαν σήμερα τα σύνορα με το γειτονικό ιρακινό Κουρδιστάν, στο πλαίσιο της αποχώρησής τους από τη βόρεια Συρία που διέταξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων μαχητών.

Εικονολήπτης του Reuters είδε περισσότερα από 100 αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα στα οποία επέβαιναν στρατιώτες να διασχίζουν το βορειοανατολικό άκρο της Συρίας, όπου η Τουρκία συμφώνησε να σταματήσει την επίθεσή της για πέντε ημέρες βάσει μιας συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με την Ουάσινγκτον. Η εκεχειρία λήγει το βράδυ της Τρίτης.

Τα οχήματα πέρασαν τη γέφυρα του μεθοριακού περάσματος του Φις-Χαμπούρ που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εικόνες από βίντεο του Reuters έδειξαν τεθωρακισμένα οχήματα να μεταφέρουν τους Αμερικανούς στρατιώτες μέσα από το συνοριακό πέρασμα Σαχέλα, διασχίζοντας την επαρχία Ντοχούκ του βόρειου Ιράκ.

Στις 13 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποχώρηση των σχεδόν 1.000 Αμερικανών στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί στη βόρεια και την ανατολική Συρία, πέντε ημέρες μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης σε αυτή την περιοχή κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) την οποία η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση.

Χθες, Κυριακή, περισσότερα από 70 τεθωρακισμένα οχήματα που έφεραν την αμερικανική σημαία και μετέφεραν στρατιωτικό υλικό, συνοδευόμενα από ελικόπτερα, διέσχισαν την πόλη Ταλ Ταμρ της ανατολικής Συρίας, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι η αυτοκινητοπομπή αποχώρησε από τη βάση του Σαρίν κοντά στην πόλη Κομπάνι, δυτικότερα, και κατευθύνθηκε προς την επαρχία Χασάκα, που συνορεύει με το ιρακινό Κουρδιστάν.

Αυτές τις τελευταίες ημέρες, οι Αμερικανοί αποχώρησαν από τρείς ακόμη βάσεις στη Συρία, μια από τις οποίες ήταν αυτή της πόλης-κλειδί Μάνμπιτζ και από μια άλλη που βρίσκεται επίσης κοντά στο Κομπάνι, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Οι ΗΠΑ έχουν αυτή την περίοδο 5.200 στρατιώτες που σταθμεύουν στο Ιράκ, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών. Η παρουσία τους σε αρκετές βάσεις της χώρας προκαλεί αντιπαράθεση στο Ιράκ, ενώ πολλές πολιτικές δυνάμεις και ένοπλες σιιτικές φιλοϊρανικές οργανώσεις ζητούν συχνά πυκνά την αποχώρησή τους.

Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η Άγκυρα θα επαναλάβει τη στρατιωτική της επίθεση στη Συρία μόλις εκπνεύσει η εκεχειρία και εφόσον οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SFD) δεν έχουν αποχωρήσει από τη «ζώνη ασφαλείας» που ο ίδιος θέλει να δημιουργήσει. Αυτόπτης μάρτυρας στην περιοχή είδε χθες τις τουρκικές δυνάμεις να εγκαθιστούν δύο σημεία παρατήρησης από τα δέκα που θα εγκαταστήσουν στη σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας», ενέργεια που επικρίνει το Ιράν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...