Κόσμος

Ρωσία και Βενεζουέλα επεκτείνουν τη στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία τους

Η Βενεζουέλα και η Ρωσία ανανέωσαν χθες, Σάββατο, συμβόλαια «υποστήριξης και συμβουλών» στον στρατιωτικό και τον ενεργειακό τομέα, που περιλαμβάνουν τη συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων στη νοτιοαμερικανική χώρα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. «Ανανεώσαμε όλα τα συμβόλαια στήριξης, συμβουλών και ανάπτυξης στον στρατιωτικό τεχνικό τομέα», δήλωσε ο Μαδούρο αφού συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ.

Αν και δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για τις νέες συμφωνίες που υπογράφηκαν, ο βενεζουελανός πρόεδρος υπογράμμισε πως περιλαμβάνουν «τη συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων σε όλους τους στρατηγικούς τομείς παραγωγής», όπως το πετρέλαιο, το αέριο και η γεωργία.

Η «στρατιωτική-τεχνική συνεργασία», από την πλευρά της, «ακολουθεί θαυμάσια την προβλεπόμενη πορεία», πρόσθεσε ο Μαδουρο μιλώντας στην κυβερνητική τηλεόραση. Ο Μαδούρο είχε δηλώσει την Τετάρτη πως η επίσκεψη του Γιούρι Μπορίσοφ θα χρησίμευε για να «τελειώσει το σφράγισμα» συμφωνιών σε διάφορους τομέις με την κυβέρνηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους συμμάχους του Καράκας -μαζί με την Κίνα, την Κούβα και την Τουρκία- και δεύτερος δανειστής της Βενεζουέλας, μετά την Κίνα. Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε την Παρασκευή στην Αβάνα τον Μαδούρο, η νομιμότητα του οποίου ως προέδρου δεν αναγνωρίζεται πλέον από περίπου 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν προσωρινό πρόεδρο της χώρας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. Ο Μαδούρο χαιρέτισε την «εξαιρετική ομιλία» του ρώσου πρωθυπουργού.

Την περασμένη εβδομάδα ο βενεζουελανός πρόεδρος είχε πραγματοποποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Κρεμλίνο όπου είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Βενεζουέλα είναι βυθισμένη στη χειρότερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας της. Ο υπερπληθωρισμός στη χώρα υπολογίζεται από το ΔΝΤ σε 1.000.000%, η πετρελαϊκή παραγωγή έχει μειωθεί και η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...