Κόσμος

«Πυρά» Νετανιάχου κατά Ερντογάν: «Να σταματήσει η εισβολή στις κουρδικές περιοχές» - Στα όπλα & οι Χριστιανοί της Συρίας


Σφοδρότατη αντίδραση είχαμε από τον Μ. Νετανιάχου κατά Ερντογάν.

Tην ίδια στιγμή συγκλονίζει το μήνυμα της Χριστιανικής πτέρυγας του SDF, όπου μπάαινει πλέον σε ένοπλι αγώνα κατά Τούρκων και FSA.

«Το Ισραήλ καταδικάζει έντονα την τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές στη Συρία και προειδοποιεί για σχέδιο εθνοκάθαρσης των Κούρδων από την Τουρκία και τους πληρεξούσιούς της. Το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να επεκτείνει την ανθρωπιστική βοήθεια στον γενναίο κουρδικό λαό», καταλήγει ο ισραηλινός ηγέτης.

https://twitter.com/BarzanSadiq/status/1182271387882475526?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1182271387882475526&ref_url=https%3A%2F%2Fsyria.liveuamap.com%2Fen%2F2019%2F10-october-smoke-everywhere-in-girespitell-abiad

 

Το συριακό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πριν λίγο: "Η επιθετικότητα του καθεστώτος του Ερντογάν δείχνει σαφώς τους στόχους εισβολής τους  στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα πρόσχημα".

"Παρόλο που έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα τις ομάδες αυτές να μην είναι μαριονέτες της πολιτικής των ΗΠΑ λόγω των κινδύνων που θέτει το αμερικανικό σχέδιο, αυτές οι ομάδες επέλεξαν να είναι η επέκταση των ξένων.

Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνονται σεβαστά. Θα χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε νόμιμος μηχανισμός κατά της τουρκικής επιθετικότητας", κατέληξε ο Σύρος υπουργός που ουσιαστικά κυρήσει πόλεμο κατά της Άγκυρας.

Γιατί μιλά όμως τώρα και γιατί αναφέρει εθνοκάθαρση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός;

Οι πληροφορίες που σίγουρα έχει και ο ίδιος αναφέρουν για πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, οι σκοποί της οποίας είναι «σκοτεινοί» και επικίνδυνοι για ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Η πολυαναμενόμενη τουρκική εισβολή που ξεκίνησε στη βορειοανατολική Συρία επεκτάθηκε πολύ πέρα ​​από αυτό που αρχικά αναμενόταν, αναφέρουν έμπειροι στρατιωτικοί παρατηρητές, οι οποίοι βλέπουν ένα τρομερό σχέδιο του Ερντογάν στην χώρα αυτή.

Στις πρώτες ώρες της εισβολής, είχαμε τουρκικές αεροπορικές επιδρομές πέρα ​​από τα σύνορα μέχρι το Qamishli και στα ανατολικά και δυτικά του Kobane.

Ο Mutlu Civiroglu, αναλυτής της Μέσης Ανατολής με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η έκταση της επίθεσης εξέπληξε πολλούς αναλυτές.

«Έχουν ήδη φτάσει τα 300 χιλιόμετρα σε μήκος και 50 χιλιόμετρα σε βάθος, και σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις  της Συρίας χτυπήθηκαν», δήλωσε ο Civiroglu.

Ο Soner Cagaptay, διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου για την Εγγύς Ανατολή με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η επίθεση της Τουρκίας σε αυτό το σημείο επικεντρώθηκε στις πόλεις που η πλειοψηφία ανήκει στους Άραβες .

«Νομίζω ότι αυτή είναι μια έξυπνη επιλογή για την Άγκυρα, λόγω του γεγονότος ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα είναι πιο ευπρόσδεκτα στις περιοχές με πλειονότητα  Αραβικούς πληθυσμούς, δεδομένου του πόσο φιλική είναι η Τουρκία έναντι των Αράβων », ανέφερε ο Cagaptay.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει να κινείται ως «σφήνα»  μεταξύ των ελεγχόμενων από τους Κούρδους έδαφος και τους Άραβες, για την στρατηγική  υπονόμευση των δημοκρατικών δυνάμεων της Συρίας και την αποδυνάμωση της πολιτικής εξουσίας που ελέγχει την παραμεθόρια περιοχή με την Τουρκία δηλαδή τον Άσαντ .

Το SDF βρίσκεται στο επίκεντρο των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες  η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέονται  με το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) που δρα εδώ και δεκαετίες στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νούμερο ένα στόχος για την Τουρκία είναι η αραβική πόλη Tal Abyad, όπου η Άγκυρα ελπίζει  γρήγορα να καταλάβει.

Ο κ. Civiroglu δήλωσε ότι δύο σενάρια είναι πιθανό να εκδηλωθούν: η Τουρκία θα εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις ή εισβολή θα σταματήσει λόγω καταδίκης από τη διεθνή κοινότητα.

«Ο Τραμπ είναι υπό πίεση, η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση, έχουμε σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  σήμερα, ενώ ο  πλανήτης  δεν πιστεύει  πλέον τα σαθρά επιχειρήματα της τουρκικής κυβέρνησης», ανέφερε.

Ο Τούρκος αναλυτής ασφάλειας και ο πρώην μέλος των τουρκικών ειδικών δυνάμεων Νεκντέτ Όσελλικ ,δήλωσε στον Al Jazeera ότι αναμένει ότι η πρώτη φάση της τουρκικής επιχείρησης  θα διαρκέσει μόνο 10 ημέρες ή δύο εβδομάδες κατ 'ανώτατο όριο, με στόχο να αναλάβει η χώρα του  τον έλεγχο της περιοχής μεταξύ Tal Abyad και Ras al - Αη.

Την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, οι δυνάμεις της συριακής Κυβέρνησης του Προέδρου Bashar al-Assad,  να προσπαθήσουν να καταλάβουν την  πόλη Manbij, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από εκεί χωρίς να ενημερώσουν τους Τούρκους.

«Σε αυτή την περίπτωση, ο συριακός στρατός μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει την Manbij ενώπιον των τουρκικών δυνάμεων ή του FSA», δήλωσε ο Ozcelik.

«Μπορεί να βλέπουμε κάποια ένταση, ή ίσως περιορισμένη σύγκρουση, μεταξύ των στοιχείων της FSA και των δυνάμεων του καθεστώτος Assad στην περιοχή Manbij, αλλά όχι στο ανατολικό τμήμα», τόνισε ο ίδιος.

Το SDF ανταποκρίθηκε στη στρατιωτική δράση της Τουρκίας με επιθέσεις  πυροβολικού και πυραύλους εδάφους-εδάφους που κτύπησαν την τουρκική επικράτεια.

Ο εκπρόσωπος του SDF, Mustafa Bali, έγραψε στο Twitter ότι οι Κούρδοι δεν θα επιτρέψουν επουδενί στα τουρκικά στρατεύματα να προχωρήσουν περαιτέρω. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις δυνατότητες ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα», είπε.

Ήδη διεξάγονται σφοδρές  μάχες  στα συνοριακά χωριά της Συρίας μεταξύ της προώθησης των τουρκικών δυνάμεων και των στρατιωτών του  SDF σήμερα  Πέμπτη και οι απώλειες των Τούρκων αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Όπως και να έχει οι εξελίξεις θα ξεπεράσουν και θα καλύψουν τα σχέδια του Ερντογάν στην Συρία, μιας και η διεθνή κατακραυγή έχει μετατραπεί από χείμαρρο σε ποτάμι και όπου ναναι  θα πνίξει τους Τούρκους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...