Υγεία

Πρωτοφανές! Παράλυτος περπατά με το εξωτερικό σκελετό που ελέγχεται από το μυαλό- Γιατροί μιλούν για τον "επισκευασμένο άνθρωπο"

Μια ανακάλυψη που βοήθησε έναν Γάλλο ασθενή με παραλυσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελεγχόμενες από εγκεφάλους αναπηρικές καρέκλες, λένε οι ειδικοί

Η περίπτωση του Thibault που περπάτησε χρησιμοποιώντας εξωτερικό σκελετό που ελέγχεται από τον εγκέφαλο, προσφέρει ελπίδα στα τετραπληγικά άτομα που επιδιώκουν να ανακτήσουν την κίνηση.

Ο ασθενής εκπαιδεύτηκε για μήνες, εκμεταλλευόμενος τα σήματα του εγκεφάλου του για να ελέγξει ένα avatar προσομοιωμένο με υπολογιστή για να εκτελέσει βασικές κινήσεις πριν χρησιμοποιήσει τη συσκευή ρομπότ για να περπατήσει. Οι επιστήμονες περιέγραψαν τα αποτελέσματα της δοκιμής ως μια σημαντική ανακάλυψη.

Οι γιατροί που διενήργησαν τη δοκιμή δήλωσαν ότι αν και η συσκευή απέχει χρόνια από το να είναι διαθέσιμη στο κοινό, είχε τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την αυτονομία των ασθενών.

Ο ασθενής, που αναγνωρίστηκε μόνο ως Thibault, 28 ετών, από τη Λυών, είπε ότι η τεχνολογία του είχε δώσει μια "νέα μίσθωση ζωής". Πριν από τέσσερα χρόνια, η ζωή του άλλαξε μόνιμα όταν έπεσε 12 μέτρα από ένα μπαλκόνι, θρυμματίζοντας το νωτιαίο μυελό του και αφήνοντάς τον παράλυτο από τους ώμους.

«Όταν βρίσκεστε στη θέση μου, όταν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα με το σώμα σας ... ήθελα να κάνω κάτι με το μυαλό μου», είπε ο Thibault.

Εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας ένα σύστημα avatar video game για να αποκτήσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη λειτουργία του εξωτερικού σκελετού και έπρεπε να ξανακάνει φυσικές κινήσεις από το μηδέν. "Δεν μπορώ να πάω σπίτι αύριο με τον εξωτερικό σκελετό μου, αλλά έχω φτάσει σε ένα σημείο όπου μπορώ να περπατήσω. Περπατώ όταν θέλω και σταματώ όταν θέλω », είπε ο Thibault.

Οι τραυματισμοί του τραχήλου της μήτρας αφήνουν περίπου το 20% των ασθενών σε παραλυσία και στα τέσσερα άκρα και είναι ο σοβαρότερος τραυματισμός του είδους του.

Ο Alim Louis Benabid, καθηγητής στη Γκρενόμπλ και κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology Lancet, δήλωσε: "Ο εγκέφαλος εξακολουθεί να είναι ικανός να δημιουργεί εντολές που κανονικά μετακινούν τα χέρια και τα πόδια, δεν υπάρχει τίποτα για να τα βγάλουν πέρα".

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, η βιοϊατρική εταιρεία Cinatech και το ερευνητικό κέντρο CEA ξεκίνησαν τη διαδικασία με την εμφύτευση δύο συσκευών καταγραφής στην πλευρά του κεφαλιού του Thibault, μεταξύ του εγκεφάλου και του δέρματος. Αυτοί διάβασαν τον αισθητικοκινητικό φλοιό του, ο οποίος ελέγχει τη λειτουργία του κινητήρα.

Κάθε αποκωδικοποιητής μεταδίδει τα σήματα του εγκεφάλου, τα οποία μεταφράζονται με έναν αλγόριθμο στις κινήσεις που έχει σκεφτεί ο ασθενής. Αυτό το σύστημα στέλνει τις φυσικές εντολές που εκτελεί ο εξωτερικός σκελετός.

Ο Thibault χρησιμοποίησε το avatar και το βιντεοπαιχνίδι για να σκεφτεί να εκτελεί φυσικά καθήκοντα, όπως το περπάτημα και το άγγιγμα αντικειμένων. Χρησιμοποιώντας το avatar, τα βιντεοπαιχνίδια και το εξωτερικό σκελετό σε συνδυασμό, ήταν σε θέση να καλύψει το μήκος ενός και μισού γηπέδου ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια πολλών συνεδριών.

Οι ειδικοί που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ελεγχόμενες από εγκέφαλο αναπηρικές καρέκλες για παράλυτους ασθενείς. "Δεν πρόκειται να μετατραπεί ο άνθρωπος σε μηχανή αλλά για να ανταποκριθούμε σε ένα ιατρικό πρόβλημα", δήλωσε ο Benabid. "Μιλάμε για τον« επισκευασμένο άνθρωπο», όχι για τον« ενισχυμένο άνθρωπο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ