Κόσμος

Προθεσμία 35 ωρών δίνει η Άγκυρα για την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων!

Τις τελευταίες ώρες ολοένα και περισσότερες ομάδες από Κούρδους μαχητές σπεύδουν να αποχωρήσουν από τα εδάφη της Β. Συρίας με ταχύτατους ρυθμούς και ύστερα από σχετική προθεσμία που τους έδωσε η Άγκυρα. Την αποχώρηση αυτή των Κούρδων επιβεβαιώνει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ωστόσο, επιμένει και για τη «συνέχιση παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών μιλάει ανοιχτά για την αποχώρηση των κουρδικών στρατευμάτων από τα επίμαχα σημεία, καθώς επίσης και για την ανταπόδοση των πυρών εκ μερους της Άγκυρας. Μάλιστα, ισχυρίζεται πως  «Έχουν μείνει 35 ώρες. Εάν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν, η επιχείρηση θα ξεκινήσει ξανά» κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Υπενθυμίζεται, βέβαια,  Τουρκία και ΗΠΑ κατέληξαν σε ομόφωνη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία την περασμένη Πέμπτη. Την ίδια στιγμή, δόθηκε προθεσμία 120 ωρών στους Κούρδους μαχητές, έτσι ώστε να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και σε βάθος 32 χιλιομέτρων από εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος στόχος εξακολουθεί να είναι η δημιουργία μίας «ασφαλούς ζώνης», η οποία θα εμπίπτει στον έλεγχο της Άγκυρας, μιας και η Δαμασκός συνεχίζει να αντιδράει και να υποστηρίζει το σενάριο παραβίασης της εδαφικής της κυριαρχίας. Τώρα, όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, αυτή εφαρμόζεται με μεγάλη καχυποψία, αφού και οι δύο πλευρές, Κούρδοι και Τουρκία, καταγγέλλουν διάφορα περιστατικά παραβιάσεών της. Παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό με τον νεκρό στρατιώτη που καταγγέλθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας την Κυριακή. Την ίδια στιγμή, οι Κούρδοι κάνουν λόγο για 16 μαχητές τους που έχασαν τη ζωή τους τουρκικά πυρά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ