Πολιτική

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Στροφή ΣΥΡΙΖΑ στη θεσμική κανονικότητα μετά τους τσαμπουκάδες Πολάκη

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση με αφορμή τη σύνθεση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, για το ζήτημα της εξαίρεσης των Πολάκη και Τζανακόπουλου.

Στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να «σηκώσουν» το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς θεωρούν παράτυπη την απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής. Για αυτό το λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε, χθες, επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία στηρίζει απολύτως τους δύο βουλευτές και τονίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συναινεί με την αντικατάστασή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, πάντως, βάσει του Καταστατικού της Βουλής τρεις μέρες προκειμένου να δηλώσει αντικαταστάτες των Πολάκη και Τζανακόπουλου, την ώρα που ο πρώτος έχει ήδη δηλώσει ότι θα παραβρεθούν κανονικά στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής «και ας τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά να μας απομακρύνει».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, απάντησε με αιχμηρό τρόπο χαρακτηρίζοντας παρακμιακό φαινόμενο τέτοιες στάσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί φρουρά στην επόμενη συνεδρίαση. «Το θέμα θα λυθεί θεσμικά κι όχι με τραμπουκισμούς, τσαμπουκάδες, ύβρεις, απειλές και ακτιβισμούς. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τον τρόπο που πάνε να το λύσουν οι δύο συνάδελφοι», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Παράλληλα, ο κ. Τασούλας διευκρίνισε ότι πρώτα θα απαντήσει στα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα που θέτει ο κ. Τσίπρας και ακολούθως, αν χρειαστεί, θα στείλει επιστολή στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντικατάσταση των δύο βουλευτών του.

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν ανακατεύεται στο έργο της Βουλής. Σχολιάζοντας τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί χούντας ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί ακριβώς λόγω του γελοίου που περιέχουν, επιστρέφονται.

Προανακριτική: Ο Τσίπρας καλείται να αποφασίσει τι «γραμμή» θα ακολουθήσει
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ θα αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του Προέδρου της Βουλής και ακολούθως θα πράξουν. Εκτιμούν, δε, ότι η εξαίρεση των Τζανακόπουλου και Πολάκη συνιστά κίνηση του κομματιού της πλειοψηφίας που επιθυμεί την πόλωση και αυτό ίσως να ληφθεί υπόψη στις τελικές τους αποφάσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε συνεχείς επαφές με στενούς του συνεργάτες χωρίς όμως να έχει καταλήξει, ακόμα, για τον τρόπο που θα χειριστεί την υπόθεση. Το ερώτημα είναι αν θα επιλέξει να κινηθεί «θεσμικά» ή «αντιθεσμικά». Αν δηλαδή, θα ακολουθηθεί η γραμμή Πολάκη ή η άποψη που λέει να «σηκώσει» επικοινωνιακά το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας, παράλληλα, αντικαταστάτες προκειμένου να προχωρήσει η Επιτροπή το έργο της. Δεν αποκλείεται, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν να δηλώσουν εκ νέου τους Τζανακόπουλο και Πολάκη ή ακόμα και να αποχωρήσει από την Επιτροπή καταγγέλλοντας «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Η διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ίσως να καταδείξει και ποιον αντιπολιτευτικό δρόμο θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...