Οικονομία

Πρέσβης ΗΑΕ: Τα Εμιράτα ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, επιστρέφοντας και πάλι στην ανάπτυξη, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων. Και η μετέπειτα πορεία θα είναι θετική, η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Αυτό ήταν το μήνυμα του πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, Μοχάμεντ μιρ Αλραϊσι, σε συνάντησή του με Έλληνες δημοσιογράφους. Ο κύριος πρέσβης επικεντρώθηκε στην έκθεση Expo Ντουμπάι 2020, στις άριστες όπως τις χαρακτήρισε διμερείς σχέσεις μεταξύ ΗΑΕ και Ελλάδας, αλλά και στο ενδιαφέρον των Εμιράτων για επενδύσεις στη χώρα μας.

«Το οικονομικό περιβάλλον είναι σημαντικός παράγοντας για έναν ξένο επενδυτή. Όταν ρωτάει για την Ελλάδα και μαθαίνει ότι όλα πάνε καλά, τότε θα έλθει και θα επενδύσει στη χώρα», ανέφερε ο κ. Αλραϊσι.

Ο κύριος πρέσβης επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των ΗΑΕ να συμμετάσχουν σε πολλά έργα στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας. «Η Ελλάδα θα ανέβει στην οικονομική κατάταξη και θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις», τόνισε. Ο κ. Αλραϊσι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των Εμιράτων για επενδύσεις σε ελληνικά αεροδρόμια και λιμάνια. «Περιμένουμε τις τελευταίες εξελίξεις για να καταθέσουμε προσφορές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές προς τα ΗΑΕ, ο κ. πρέσβης, απαντώντας σε ερώτηση της «Ν» εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει αισθητή αύξησή τους τα επόμενα χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον σεΐχη Αμπντάλα Μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν, υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ, στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΟΗΕ η οποία επιβεβαιώνει την επιθυμία των ΗΑΕ για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΑΕ και Ελλάδας (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) ανήλθαν σε 422,1 εκατ. ευρώ το 2018.

Τα ΗΑΕ προσβλέπουν σε περαιτέρω συνεργασία με την Ελλάδα σε διαφόρους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών συναλλαγών, επενδύσεων, της ενέργειας, των υποδομών, των μεταφορών, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των ακινήτων και άλλων τομέων, επισήμανε ο κύριος πρέσβης.

Το «ταξίδι» προς την Expo Ντουμπάι 2020
Η αντίστροφη μέτρηση για την Expo Ντουμπάι 2020 έχει ήδη αρχίσει, καθώς απομένει ένας χρόνος μέχρι την έναρξη των εργασιών της μεγαλύτερης εμπορικής έκθεσης στη Μέση Ανατολή, Αφρική και Νότια Ασία. Η έκθεση, με θέμα «Ενώνοντας μυαλά, Δημιουργώντας το μέλλον»(Connecting Minds, Creating the Future), θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό στις 20 Οκτωβρίου 2020 και θα διαρκέσει έως τις 20 Απριλίου 2021. Εκτός από την Ελλάδα, στην έκθεση συμμετέχουν περισσότερες από 190 χώρες, ενώ αναμένεται να προσελκύσει 25 εκατ. επισκέπτες.

Το κύριο μήνυμα της έκθεσης εστιάζει στην προαγωγή των ιδεών της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και στην ελευθερία κίνησης ιδεών, αγαθών και ανθρώπων. Τα τρία υποθέματά της αφορούν την ευκαιρία, την κινητικότητα και τη βιωσιμότητα.

Η ελληνική συμμετοχή στην Expo Ντουμπάι 2020 αποτελεί έναν τρόπο να συνεχίσουμε να χτίζουμε την υπάρχουσα φιλία μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ελλάδας και να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ο κ. Αλραϊσι. Ο κύριος πρέσβης χαρακτήρισε την Expo Ντουμπάι «χρυσή ευκαιρία» για τους Έλληνες επιχειρηματίες να συνάψουν συμφωνίες που θα επιταχύνουν την ελληνική οικονομία. «Δράττομαι της ευκαιρίας να αποστείλω πρόσκληση στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα και επιχειρηματίες για να συμμετάσχουν ενεργά στο εθνικό τους περίπτερο. Ο επιχειρηματικός τομέας είναι ένας κρίσιμος καταλύτης για την ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην πρόοδο, στις καινοτόμες ιδέες και τα νέα επιτεύγματα… με 192 συμμετέχοντα έθνη, ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την έκθεση του Ντουμπάι ως πύλη προς τις γείτονες χώρες του Κόλπου, την ευρύτερη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία, πύλη για μια αγορά με πληθυσμό σχεδόν 3,2 δισ. κατοίκων», ανέφερε ο κ. Αλραϊσι στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών εταιρειών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην Expo 2020.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με ένα ξεχωριστό περίπτερο, η παρουσίαση του οποίου έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανεκτικότητας (14-20 Οκτωβρίου), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο Οργανισμός Enterprise Greece έχει αναλάβει τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής, η οποία εστιάζει στους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σύγχρονης Ελλάδας, που ανοίγουν το δρόμο προς την ανάπτυξη και την επιτυχία.

Η σχεδιαστική ομάδα της εταιρείας SALFO που το ανέλαβε, παρουσίασε ένα εντυπωσιακό περίπτερο, μικρό αλλά που με έξυπνο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει την εικόνα μίας Ελλάδας που έχει ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Το ελληνικό περίπτερο με το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχέδιο είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα παραπέμπει στον μίτο της Αριάδνης και του Θησέα.

Στους χώρους του περιπτέρου θα προβάλλονται επτά δυναμικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας:

Το ανθρώπινο δυναμικό
Η ναυτιλία και η εφοδιαστική αλυσίδα
Η ενέργεια
Ο τουρισμός και ο πολιτισμός
Ο αγροδιατροφικός τομέας
Η φαρμακοβιομηχανία
Η τεχνολογία
naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...