Κόσμος

Ποιο λιώσιμο των πάγων; Ακραία χιονόπτωση απειλή για το μέλλον στην Αρκτική

Κι ενώ όλη η υφήλιος έχει καταβληθεί από την υστερία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Εξίσου απειλητική...

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη εξέτασε τις συνέπειες της ακραίας χιονόπτωσης στην Αρκτική το 2018  και οι ερευνητές λένε ότι το σενάριο θα μπορούσε να είναι προάγγελος για τον τρόπο με τον οποίο τα οικοσυστήματα στην περιοχή θα επηρεαστούν αρνητικά.

"Το αποτέλεσμα ήταν μια σχεδόν πλήρης αναπαραγωγική αποτυχία φυτών και ζώων παντός μεγέθους", γράφουν οι συγγραφείς της έρευνας.

Η ανάπαυλα για τα αρκτικότερα οικοσυστήματα, διαπιστώνουν οι ερευνητές, είναι ότι "οι αλλαγές στην καιρική κατακρήμνιση μπορεί να αποδειχθούν τόσο κρίσιμες όσο οι αλλαγές στη θερμοκρασία - αν όχι ακόμα περισσότερο".

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Biology, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον τόπο παρακολούθησης της περιοχής Zackenberg στη βορειοανατολική Γροιλανδία. Το 2018, η Αρκτική, συμπεριλαμβανομένης της Υψηλής Αρκτικής όπου βρίσκεται το Zackenberg, είδε ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες χιονιού. Αυτό σήμαινε ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην τήξη του χιονιού, γεγονός που με τη σειρά του δυσκόλεψε την ανάπτυξη των φυτών και την πρόσβαση των ζώων σε πόρους.

Το αποτέλεσμα; Η "πληρέστερη αναπαραγωγική αστοχία που παρατηρήθηκε στο χερσαίο οικοσύστημα κατά τη διάρκεια πάνω από δύο δεκαετιών παρακολούθησης", ανέφερε η μελέτη.

Στα φυτά, επειδή η ανθοφορία συνέβη αργότερα, οι σπόροι ήταν ανίκανοι να αναπτυχθούν πριν από τον παγετό που ήρθε. Η αφθονία των αποδημητικών πτηνών ήταν επίσης χαμηλή. Τα πουλιά έκαναν τις φωλιές καθυστερημένα, οπότε τα αυγά καθυστέρησαν. Ως εκ τούτου, τα νεαρά πουλιά δεν είχαν επαρκή χρόνο για να αναπτυχθούν πριν από τη μετανάστευσή τους.

"Η σοβαρότητα των συνθηκών του 2018 αποδεικνύεται όχι μόνο από την σχεδόν πλήρη έλλειψη αναπαραγωγής μεταξύ των ειδών πτηνών της περιοχής", σημειώνουν οι ερευνητές, "αλλά και από πέντε πουλιά που βρέθηκαν πεινασμένα μέχρι θανάτου το 2018 -ένα φαινόμενο που δεν συναντήθηκε ποτέ πριν".

Μεταξύ των θηλαστικών που χτυπήθηκαν εξαιτίας της ακραίας χιονόπτωσης ήταν η αρκτική αλεπού και ο μοσχοφόρος μόσχος που είναι μηρυκαστικό θηλαστικό του Αρκτικού κύκλου

"Ένα έτος μη αναπαραγωγής δεν είναι τόσο κακό για τα είδη αυτά", εξήγησε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Niels Martin Schmidt του Δανικού Πανεπιστημίου Aarhus.

"Η ανησυχητική προοπτική," συνέχισε, "είναι ότι το 2018 μπορεί να προσφέρει μια ματιά στο μέλλον, όπου η αυξημένη κλιματική μεταβλητότητα μπορεί να ωθήσει τα αρκτικά είδη -  ενδεχομένως πέρα ​​από τα όριά τους.

"Μόνο παρακολουθώντας τα πλήρη αρκτικά οικοσυστήματα", δήλωσε ο Schmidt, "μπορούμε να κατανοήσουμε το χάος που προκάλεσε το μεταβαλλόμενο κλίμα".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...