ΗΠΑ

Πελόζι: «Ανεπαρκείς» οι κυρώσεις Τραμπ κατά της Τουρκίας

Συνεχίζεται η σφοδρή κριτική, ακόμα και από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, για την απόφαση του προέδρου να αποσύρει τα αμερικάνικα στρατεύματα από τη Συρία, αφήνοντας τον χώρο για την τουρκική εισβολή. Παράλληλα, γερουσιαστές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν κατά της τουρκικής οικονομίας, με τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι πάντως να τις χαρακτηρίζει «ανεπαρκείς».

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, συνήθως θερμός υποστηρικτής Ντόναλντ Τραμπ, που όπως επέκρινε έντονα την απόφαση του ενοίκου του Λευκού Οίκου να αποσύρει τους εναπομείναντες στρατιωτικούς — ήταν περίπου 1.000 — των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, εξέφρασε ικανοποίηση για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση στην Τουρκία εξαιτίας της εισβολής της στη βορειοανατολική Συρία.

«Η ομάδα του προέδρου έχει σχέδιο και εννοώ να την υποστηρίξω όσο πιο σθεναρά είναι δυνατό, να της δώσω όσο χρόνο και χώρο χρειάζεται για να επιτύχει τους κοινούς σκοπούς μας», διαβεβαίωσε ο Γκρέιαμ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Αντιθέτως, το πακέτο των κυρώσεων που ανακοινώθηκε χαρακτηρίστηκε πολύ ανεπαρκές και πολύ καθυστερημένο από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι.

«Η ανακοίνωση [του Τραμπ] περί ενός πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας δεν αρκεί για να αντιστραφεί αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή», έκρινε η Πελόσι.

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, ο οποίος συνήθως στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Λευκό Οίκο, στηλίτευσε την απόφαση του αρχηγού του Κράτους για την απόσυρση των αμερικανών στρατιωτικών από τη βόρεια Συρία, κρίνοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με «πρόσκληση» στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να ανασυνταχθεί.

Ακόμη ο Μακόνελ υποστήριξε πως η απόσυρση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων θα δημιουργήσει «κενό ασφαλείας» το οποίο θα «εκμεταλλευθούν το Ιράν και η Ρωσία», πράγμα που προεξόφλησε ότι θα αποτελούσε «καταστροφική έκβαση για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις πιέσεις που δέχεται, χθες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε πως «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση ως το τέλος, χωρίς να δίνουμε σημασία στις απειλές» και ότι «η μάχη θα συνεχιστεί ως την επίτευξη της οριστικής νίκης».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι 560 κούρδοι πολιτοφύλακες έχουν «εξουδετερωθεί» από την έναρξη της επιχείρησης. Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε πει πως 500 Κούρδοι έχουν σκοτωθεί, 26 έχουν παραδοθεί και 24 έχουν τραυματιστεί από την περασμένη Τετάρτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...