Εκκλησία

Πατριάρχης Μόσχας: Παραδοσιακές χριστιανικές ηθικές αξίες και δημοκρατία μπορούν να συνυπάρχουν-Η ελβετική πρόταση για λύση στο ουκρανικό

"Η δημοκρατική φύση του κράτους δεν πρέπει να οδηγήσει στην εγκατάλειψη των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών και της μαζικής εκκοσμίκευσης της κοινωνίας", δήλωσε τη Δευτέρα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

"Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η δημοκρατική τάξη του κράτους δεν θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από την πλήρη εκκοσμίκευση και την εξάλειψη των χριστιανικών και γενικών θρησκευτικών αξιών από τη ζωή της κοινωνίας", δήλωσε σε συνάντηση με τον Ελβετό Πρόεδρο του Συμβουλίου των Κρατών Jean-René Fournier στην κατοικία του.

"Είμαστε ανήσυχοι για τις διαδικασίες αυτές, οι οποίες ακολουθούν το ρυθμό της δυτικής κοινωνίας σήμερα και δεν καταλαβαίνουμε πλήρως γιατί οι παραδοσιακές ηθικές αξίες είναι ασυμβίβαστες με τη κοσμική τάξη της κοινωνίας και του δημοκρατικού συστήματος του κράτους", δήλωσε ο πατριάρχης.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί συνομιλίες με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, είπε. "Έχουμε καλές σχέσεις με το κοινοβούλιο και διάλογο με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η Εκκλησία δεν υποστηρίζει κανένα κόμμα, αλλά διατηρούμε διάλογο με κάθε κόμμα στο κοινοβούλιο και εκτιμούμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις απόψεις μας και να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της δημοκρατικής σύνθεσης της χώρας μας και τη διατήρηση αυτών των ηθικών αξιών, χωρίς τις οποίες η ανθρώπινη ζωή μπορεί να είναι σε μεγάλο κίνδυνο ", δήλωσε ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Παρά τις διαφορές, Ρωσία και Ευρώπη ανησυχούν για τα ίδια προβλήματα, δήλωσε ο Πατριάρχης, ζητώντας συντονισμό των προσπαθειών για τη διευθέτηση τους.

"Γνωρίζω ότι σύντομα θα διεξαχθούν κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελβετία και οι Ελβετοί ανησυχούν για θέματα όπως η κοινωνική ανισότητα, τα προβλήματα του κλίματος, του περιβάλλοντος και της μετανάστευσης. Ωστόσο, μας ανησυχούν τα ίδια προβλήματα που δείχνουν ότι αυτά τα προβλήματα έχουν παγκόσμια διάσταση και δεν συνδέονται με καμία χώρα ή πολιτισμό. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι πρέπει να επιλύσουμε από κοινού αυτά τα προβλήματα, με τους διεθνείς οργανισμούς, των οποίων τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στη χώρα σας, καθώς και με τις διμερείς σχέσεις μεταξύ διαφόρων χωρών και με ευρύτερο διάλογο, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο από αυτή την άποψη ", πρόσθεσε.

Ο Φουρνιέ, με τη σειρά του, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει χώρο διεξαγωγής διαλόγου για να ξεπεράσει τον διχασμό που έλαβε χώρα στην Ορθοδοξία μετά την αναγνώριση της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

"Στην πραγματικότητά μας πάσχουμε περισσότερο από την αδιαφορία και την σκληρότητα της καρδιάς και όχι από τις διαχωρισμούς. Ανησυχούμε για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν μέσω των εξελίξεων στην Ουκρανία και ανησυχούμε ότι πολλοί άνθρωποι δυστυχώς αδιαφορούν για τα ζητήματα της πίστης και των θρησκευτικών αξιών. Είμαστε αναγνωρισμένοι ως μια χώρα, η οποία προσφέρει καλές υπηρεσίες και μπορούμε να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας με ευχαρίστηση, ώστε να μπορεί να αναζητηθεί μια λύση κατάλληλη για όλους ", δήλωσε ο Fournier.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εκκλησίες να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν κοινές ηθικές και πνευματικές χριστιανικές αξίες, είπε, σημειώνοντας ότι ελπίζει γι 'αυτό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ