Εκκλησία της Ελλάδος

Πάνω από 2.000 υπογραφές κληρικών, μοναχών και λαϊκών ενάντια στην Ουκρανική Αυτοκεφαλία

Με ορίζοντα την αυριανή (12/10) έκτακτη συζήτηση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου στο πλαίσιο της Ιεράς συνόδου της Ιεραρχίας, ανοιχτή επιστολή δόθηκε στην Ιεραρχία με εκατοντάδες υπογραφές κληρικών και λαϊκών. Τί ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο;

Όσον αφορά στην Ουκρανική Αυτοκεφαλία, αξίζει να σημειωθεί ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος του περασμένου Αυγούστου, αναγνώρισε το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει λάβει ευρείες γεωπολιτικές διαστάσεις, μετά και από τις παρεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναγνώρισης της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η Ρωσική Εκκλησία δεν αναγνώρισε τον προκαθήμενο της σχισματικής εκκλησίας Επιφάνιο, ενώ διέκοψε τη λατρευτική κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο εισέβαλε ανοιχτά σε δικαιοδοσία της ρωσικής εκκλησιαστικής επικράτειας.

Την αντίθεσή τους στο Ουκρανικό αυτοκέφαλο και σε οποιαδήποτε αναγνώρισή του εκφράζουν ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πήχος, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας στην Πάρο, ο πρωτοπρεσβύτερος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Χαραλάμπους και Αντωνίου Κρύας Ιτεών π. Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Εφημέριος Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών. π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος , ο Πρωτοπρεσβύτερος π Νικόλαος Γαβαλάς, Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Ψαλιδίου στην Αθήνα.

Σε επικοινωνία μαζί τους, τονίζουν ότι δεν είναι οι μόνοι που αντιτίθενται στην αναγνώριση και μας παραπέμπουν σε μια επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που υπογράφεται από 2.400 άτομα, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς.

«Ἡ επιστολή εκφράζει τον πόνο και την αγωνία μας, η οποία ασφαλώς διακατέχει και όλους τους Ιεράρχες μας, για την αθέτηση της εκκλησιαστικής παράδοσης και τάξης και συνακόλουθα για το διαφαινόμενο κλονισμό και διατάραξη της ενότητας της ανά την οικουμένη Ορθοδόξου Εκκλησίας», επισημαίνει ο Α. Γκοτσόπουλος.

Δείτε την επιστολή και όλα τα ονόματα που την υπογράφουν:

Open-letter-for-Ukraine

Εξηγώντας τους λόγους σύνταξης της επιστολής, οι ιερείς τονίζουν μεταξύ άλλων ότι αντιμετωπίζουν με θλίψη και αγωνία τις σοβαρές συνέπειες και τους κινδύνους για την πανορθόδοξη ενότητα από την παραχώρηση τού Ουκρανικού Αυτοκέφαλου.

Επιπλέον, ενώ εκφράζουν τον σεβασμό τους προς το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατηγορούν μεταξύ άλλων τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι «ενεργεί όπως ο Πάπας: «Σε ξένη δικαιοδοσία, πέρα από τα όριά του, η οποία υπάγεται στην Εκκλησία της Ρωσίας, όπως ο ίδιος μέχρι πρόσφατα αναγνώριζε».

Την ίδια στιγμή, ζητούν οι αποφάσεις της Συνόδου να ληφθούν όχι βάσει γεωπολιτικών, εθνοφυλετικών ή άλλων συσχετισμών, αλλά με κύριο κριτήριο και γνώμονα την εκκλησιαστική παράδοση.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν τη συμπαράστασή τους στους πιστούς της κανονικής ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας για τις διώξεις που υφίστανται.

«Οι μεθοδεύσεις και διώξεις των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών εναντίον της κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία για να εξαναγκάσουν τούς κληρικούς και πιστούς να υπαχθούν στη νέα εκκλησία αποδεικνύουν την αποτυχία της αυτοκεφαλίας και ότι, τελικά, δεν ήταν αίτημα του πιστού Λαού».
Επιπλέον, εκφράζουν τις ανησυχίες τους καθότι δεν έχουν απαντηθεί πειστικά τα ζητήματα περί ιεροσύνης της νέας εκκλησίας.

«Πώς, λοιπόν,η Εκκλησία της Ελλάδος, αντί να συμπαρασταθεί στους διωκόμενους πιστούς, θα αναγνωρίσει αυτό πού η μεγάλη πλειοψηφία των Ουκρανών Ορθοδόξων αρνήθηκε;» διερωτώνται μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης