Κόσμος

Ο Χ.Ακάρ προμηνύει αιματοχυσία: "Η κατάπαυση του πυρός στη Συρία δεν είναι εκεχειρία" - "Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας"

Νέες επιθετικές δηλώσεις για την εισβολή στη Συρία πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, προμηνύοντας τη συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων και των επιθέσεων από τους τζιχαντιστές του FSA (πλέον SNA).

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό «η κατάπαυση του πυρός στη Συρία δεν αποτελεί εκεχειρία. Το YPG/PKK δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιπροσωπεύει τους Κούρδους και Σύρους αδελφούς μας, όπως το Daesh δεν μπορεί να εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός «διαδρόμου τρομοκρατίας» στη Συρία.

"Θα βάλουμε τέλος στη λειτουργία του YPG/PKK, του Daesh και άλων τρομοκρατών στα βόρεια της Συρίας και θα δημιουργήσουμε μία ζώνη ασφαλείας προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτήν δύο εκατ. Σύροι, μεταξύ των οποίων υπάρχουν Άραβες, Κούρδοι, Χριστιανοί κτλ.», είπε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, βάζοντας μια ειρηνευτική "βιτρίνα" στα αποτρόπαια εγκλήματα του τουρκικού κράτους στη Βόρεια Συρία.

Παράλληλα, η Τουρκία θα προστατεύσει τα της δικαιώματά και των Τουρκοκύπριων στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε ομιλία του στο φόρουμ της TRT World, ενώ για τη Συρία είπε ότι παρακολουθούν τη εφαρμογή της συμφωνίας στενά.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι οι δραστηριότητες των τουρκικών ναυτικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται προσθέτοντας ότι «αυτή η επιχείρηση ταυτόχρονα συμπληρώνει και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ». «Ειδικά επειδή στη Μεσόγειο έχουν βρεθεί πηγές υδρογονανθράκων έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των διεθνών παραγόντων για την περιοχή. Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικά της νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα και την υφαλοκρηπίδα της. Ταυτόχρονα ως εγγυήτρια δύναμη θα προστατεύσει και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ [δηλαδή του ψευδοκράτους]. Η ΤΔΒΚ δεν μπορεί να αφεθεί έξω από την ενεργειακή εξίσωση», ανέφερε.

ΜΑΡΚ ΕΣΠΕΡ: ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Ο υπ. Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διατηρήσουν κάποια στρατεύματα στη ΒΑ Συρία προκειμένου να μην περάσει ο έλεγχος του πετρελαίου στο Ισλαμικό Κράτος. «Ακόμα δεν έχουμε λάβει την τελική απόφαση» δήλωσε ο Έσπερ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είχε αποφασίσει να αποσύρει τα 1.000 αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή, μια κίνηση που επικρίθηκε ευρέως ως προδοσία των Κούρδων, που για χρόνια αγωνίζονταν μαζί με τις ΗΠΑ εναντίον του ISIS.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ διέσχισαν το Ιράκ νωρίς τη Δευτέρα στο πλαίσιο της διαδικασίας απόσυρσης.

Το αδιέξοδο άρχισε να τραυματίζει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία στις αρχές Οκτωβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για τα τουρκικά στρατεύματα να ξεκινήσουν μια επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών.

«Έχουμε στρατεύματα σε πόλεις στη βορειοανατολική Συρία που βρίσκονται δίπλα στα πετρελαϊκά πεδία, τα στρατεύματα στις πόλεις αυτές δεν βρίσκονται στη σημερινή φάση της απόσυρσης», δήλωσε ο Έσπερ στο Αφγανιστάν.

«Σκοπός είναι να αρνηθεί κανείς πρόσβαση, συγκεκριμένα τα έσοδα στο ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και οποιεσδήποτε άλλες ομάδες που μπορεί να θέλουν να επιδιώξουν αυτά τα έσοδα για να επιτρέψουν τις δικές τους δραστηριότητες», δήλωσε.

Ο ¨Εσπερ είπε ότι υπήρξαν συζητήσεις για τη διατήρηση κάποιων από τα στρατεύματα των Η.Π.Α., τα οποία ήταν με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Είπε ότι δεν είχε παρουσιάσει αυτή την επιλογή ακόμα, αλλά η δουλειά του Πενταγώνου ήταν να εξετάσει διάφορες επιλογές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...