Κόσμος

Ο δράστης της επίθεσης στην Συναγωγή της Χάλε χρησιμοποίησε την εκπαίδευση του στον γερμανικό στρατό

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα την Παρασκευή ότι ο 27χρονος Στέφαν Μπαλιέτ, ο δράστης της επίθεσης στη γερμανική πόλη Χάλε, ομολόγησε μετά από ώρες ανάκρισης πως έκανε ότι έκανε λόγω των αντισημιτικών πεποιθήσεων του.

Το Der Spiegel δήλωσε αργότερα χθες, επικαλούμενο την διεξαγόμενη έρευνα, ότι ο Μπαλιέτ είχε στρατολογηθεί στο γερμανικό στρατό (Bundeswehr) το 2010-2011, όπου έμαθε και ανέπτυξε δεξιότητες, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής στρατιωτικής του θητείας, όπως το να χρησιμοποιεί στρατιωτικά όπλα και πιστόλια. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν επίσης, επικαλούμενα το στρατιωτικό αρχείο του δολοφόνου, ότι κατά την διάρκεια της θητείας του, ο Μπαλιέτ ήταν ένας συνηθισμένος στρατιώτης χωρίς ύποπτη συμπεριφορά.

Η επίθεση στην πόλη Χάλε πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη κατά την διάρκεια των εορτασμών του Γιομ Κιπούρ, μιας από τις πιο ιερές ημέρες του έτους στον Ιουδαϊσμό. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν - μια γυναίκα ηλικίας 40 ετών και ένας 20χρονος άνδρας - ενώ δύο άλλοι τραυματίστηκαν.

Πριν ξεκινήσει η τραγωδία, ο Μπαλιέτ προσπάθησε να εισέλθει στην κλειστή συναγωγή την στιγμή που περίπου 50 άνθρωποι προσεύχονταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιώντας μια κάμερα GoPro στο κράνος του μετέδωσε σε ζωντανή ροή τις δολοφονίες.

Ο δράστης βρίσκεται επί του παρόντος σε απομόνωση στην πόλη της Καρλσρούης, όπου βρίσκεται το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Γερμανίας Πίτερ Φρανκ πρότεινε νωρίτερα ότι ο δράστης ενδεχομένως να είχε συνεργάτη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Σίχοφερ παραδέχθηκε την Πέμπτη ότι η απειλή του αντισημιτικού εξτρεμισμού στη Γερμανία είναι «εξαιρετικά υψηλή».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ