Ιστορία

Ο Έλληνας που συμμετείχε στην μεγαλύτερη απόδραση - Η ιστορία που ενέπνευσε ταινίες και βιβλία (εικόνες)

Είναι η πιο γνωστή απόδραση όλων τον εποχών και μια από τις πιο γνώστες ταινίες των τελευταίων 100 χρόνων. Ο λόγος για την "μεγάλη απόδραση" όπου 76 αιχμάλωτοι διέφυγαν κάτω από τη μύτη των Ναζί όταν απέδρασαν από το στρατόπεδο Stalag Luft III. Αυτό που όμως οι περισσότεροι δεν ξέρουν είναι ότι ένας από τους 76 που απέδρασαν ήταν ο Έλληνας υποσμηναγός Σωτήριος Σκαντζίκας.

Ο Σκαντζίκας κατατάχθηκε στη Σχολή Αεροπορίας τον Σεπτέμβριο του 1940 και μετά την κατάρρευση του Ελληνικού Μετώπου πήγε στη Μέση Ανατολή και πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Αφρικανικού Μετώπου. Κατά την μάχη της Κρήτης το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε και ίδιος αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Stalag Luft III στη Γερμανία.

Εκεί σε συνεργασία με άλλους 75 κρατούμενος καταστρώσανε την μεγαλύτερη απόδραση όλων τον εποχών με αρχηγό και πρωτεργάτη τον Βρετανό αξιωματικό της βασιλικής αεροπορίας, Roger Bushel. Το σχέδιο περιελάμβανε την δημιουργία 3 τούνελ (σε περίπτωση που οι Γερμανοί ανακάλυπταν το ένα) σε βάθος 9 μέτρων από την επιφάνεια και πλάτος μόλις 60 εκατοστά. Μάλιστα τα τούνελ ήταν εξαιρετικής κατασκευής με υποστυλώματα και εξαερισμό. Μετά από ένα χρόνο προετοιμασίας μια νύχτα τον Μάρτιο του 1944 η "μεγάλη απόδραση" έλαβε χώρα.

Στην απόδραση αυτή θα πάρει μέρος και ο Σκάντζικας ο οποίος θα καταφέρει να βγει από το στρατόπεδο αλλά λίγο αργότερα θα συλληφθεί και θα εκτελεσθεί μαζί με άλλους 49. Οι άνδρες της Gestapo τους πυροβόλησαν από πίσω προφασιζόμενοι ότι οι συλληφθέντες προσπαθούσαν να αποδράσουν. Επιπλέον για να εξαφανίσουν κάθε ίχνος του εγκλήματος τους, αποτεφρώσανε τα πτώματα τους.

Ο τάφος του Σκάντζικα βρίσκεται στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Poznan, στη Πολωνία. Η ημερομηνία του θανάτου του, όπως έχει πια σήμερα διαπιστωθεί, είναι η 30η Μαρτίου του 1944.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ