Κόσμος

Οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με στρατιωτική απάντηση: "Θα αναλάβουμε άμεση αμυντική δράση" - Επιμένουν σε κυρώσεις οι Ρεπουμπλικανοί

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν οι ΗΠΑ, μετά από τον "κατά λάθος" βομβαρδισμό αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Κόμπανι της Συρίας. Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί ακόμα και με στρατιωτική απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα, καθώς η αέναη βαρβαρότητα των Τούρκων ξεπερνάει και πάλι κάθε όριο στην πολύπαθη Συρία.

Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν χθες Παρασκευή αντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Είναι σημαντική η αναφορά του και αρκούντως απειλητική και επιθετική ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες “θα αναλάβουν άμεση αμυντική δράση” την επόμενη φορά που θα κινδυνεύσουν Αμερικανοί στρατιώτες.

Τα πυρά πάντως δεν προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σημειώθηκε έκρηξη «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν αναδιπλωθεί από τις θέσεις τους στο Κομπάνι, ξεκαθάρισε ο πλοίαρχος.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει πως δεν θα χτυπηθεί καμία αμερικανική βάση και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά «παρενόχλησης» από την περιοχή που βομβαρδίστηκε. Επέμεινε ότι στόχος των πυρών δεν ήταν η θέση παρατήρησης των Αμερικανών.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα [οι αμερικανοί στρατιωτικοί] να αναλάβουν άμεση αμυντική δράση», τόνισε ο ΝτιΓουόλτ.

Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι πλήρως ενημερωμένες για το πού βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή επιχειρήσεων, ότι τους δόθηκαν αναλυτικά συντεταγμένες.

«Οι πάντες γνωρίζουν ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός» και «επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα», διεμήνυσε ο στρατηγός Μάιλι.

Όλο το κείμενο της ανακοίνωσης του Brook DeWalt, ακολουθεί:

"Τα στρατεύματα των Η.Π.Α. στην περιοχή Κομπάνι βρέθηκαν κάτω από πυρά πυροβολικού από τουρκικές θέσεις περίπου στις 9 μ.μ. τοπική ώρα, την 11η Οκτωβρίου.

Η έκρηξη έγινε σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από μια θέση έξω από τη ζώνη του Μηχανισμού Ασφαλείας και σε μια περιοχή γνωστή στους Τούρκους για την παρουσία δυνάμεων των ΗΠΑ. Όλα τα στρατεύματα των Η.Π.Α. δεν αντιμετώπισαν τραυματισμούς.

Οι Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν έχουν αποσυρθεί από το Κομπάνι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αντίθετες στην τουρκική στρατιωτική κίνηση στη Συρία και κυρίως αντιτίθενται σε τουρκικές επιχειρήσεις εκτός της ζώνης του Μηχανισμού Ασφαλείας και σε περιοχές όπου οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ είναι παρούσες.

Οι ΗΠΑ απαιτούν από την Τουρκία να αποφύγει πράξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεση αμυντική δράση".

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΥΣ

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να "κρατήσει ισορροπίες" μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, όμως η απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα από τα βορειοανατολικά της Συρίας, προκάλεσε τριγμούς ακόμη και μέσα στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Αρκετοί θεώρησαν πως ο Τραμπ έκανε τεράστιο λάθος, δίνοντας την δυνατότητα στον Ερντογάν να κάνει στρατιωτική επέμβαση στη περιοχή.

Στη συνέχεια προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφασή του, αλλά συνέχιζε να αλλάζει γνώμη για την στάση του στη Τουρκία. Τόνισε βέβαια πως αν επιχειρήσει ο τουρκικός στρατός τον αφανισμό των Κούρδων, τότε θα τους περιμένουν σκληρές συνέπειες.

Προχθές, δύο δημοκρατικοί γερουσιαστές κατέθεσαν προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία, αλλά τώρα έρχονται και δεκάδες στελέχη από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων που κάνει το ίδιο. Οπως ανακοίνωσαν στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δεκάδες στελέχη του κόμματος του Τραμπ, ετοιμάζουν ένα σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν και το καθεστώς του πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες για την ανελέητη επίθεσή τους εναντίον των Κούρδων συμμάχων μας στη βόρεια Συρία», τόνισε η Λιζ Τσένι, η οποία προεδρεύει σε ένα από τα κομματικά όργανα των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές