Κυβέρνηση

Νίκος Δένδιας: "Δεν είμαστε ευτυχείς για την πώληση των S-400 στην Τουρκία"

Η Τουρκία θα κάνει λάθος αν αντιμετωπίσει την Ελλάδα ως ανίσχυρο ομιλητή, καθώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ως προς την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, είναι σαφές ότι πρέπει να τηρηθούν αυστηρά και επακριβώς οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό εμπεριέχεται και η ορθή ερμηνεία της» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Δένδιας είπε ότι κάθε νομικό κείμενο, ακόμα και το τελειότερο και πιο αναλυτικό νομικό κείμενο, έχει ένα περιθώριο ερμηνείας.

«Θέλουμε να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας την ορθή ερμηνεία της συμφωνίας. Να λύσουμε τα προβλήματα των προϊόντων. Να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων με τρόπο θετικό για όλη την περιοχή» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ζήτησε επιπλέον «να τηρηθούν όλα όσα προβλέπονται για το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Ελλάδας».

«Προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία»

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, ζήτησε την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, σημειώνοντας πως η Αθήνα δεν έχει καμία διεκδίκηση έναντι της γειτονικής χώρας.

Κάλεσε, δε, την Αλβανία, να κατανοήσει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της περιλαμβάνει την προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που διασφαλίζει την προστασία στις μειονότητες. «Προϋποθέτει επίσης τον σεβασμό των περιουσιών. Δεν μπορεί οι περιουσίες στο ευρύτερο θαλάσσιο μέτωπο της Χειμάρρας να μην είναι αντικείμενο προστασίας», πρόσθεσε.

«Να εγκαταλείψει η Τουρκία τη λογική που ίσχυε πριν από 150 χρόνια»
Για την Τουρκία και ερωτηθείς αν αναμένει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων από την ΕΕ, είπε ότι έχει συζητήσει με τον Κύπριο ομόλογό του και τόνισε ότι «είμαστε σε φάση διαβουλεύσεων με τους εταίρους».

«Εμείς βλέπουμε την Τουρκία ως ίσος προς ίσο. Εάν η Τουρκία έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτή είναι ισχυρή και απευθύνεται σε ανίσχυρο συνομιλητή, κάνει τεράστιο λάθος» τόνισε. Κάλεσε, δε, την Άγκυρα «να εγκαταλείψει τη λογική που ίσχυε πριν από 150 χρόνια».

«Θα συναντηθώ με Λαβρόφ»

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τόνισε ότι «θα επιθυμούσα, δεν σας κρύβω, μια πιο καθαρή ρωσική τοποθέτηση στα θέματα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». «Είναι σαφές επίσης ότι δεν είμαστε ευτυχείς για την πώληση των S-400 στην Τουρκία. Παρά ταύτα, επιθυμούμε να έχουμε ειλικρινείς σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και θα το επιδιώξουμε», συμπλήρωσε και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι φιλική προς τη Ρωσία χώρα.

Αναφορικά με τη συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, έκανε λόγο για παράγοντα ισορροπίας και σημείωσε ότι δεν στρέφεται κατά κάποιου άλλου, ωστόσο αυξάνει το αμερικανικό αποτύπωμα στην Ελλάδα.

Για την Κίνα, ανέφερε ότι «ήρθε και επένδυσε στην Ελλάδα. Ανέλαβε το ρίσκο να επενδύσει στον Πειραιά, όταν άλλες εταιρείες, κακώς, δεν το τόλμησαν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...