Κύπρος

Νέος ναυτικός Αττίλας το τρυπάνι στα "σπλάχνα" της κυπριακής ΑΟΖ: Πλήγμα στον ενεργειακό σχεδιασμό -«Ερχεται και συνέχεια» απειλεί η Τουρκία


Νέος ναυτικός Αττίλας το τρυπάνι στα "σπλάχνα" της κυπριακής ΑΟΖ που δείχνει το πλήγμα στον ενεργειακό σχεδιασμό.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους προανήγγειλαν τη συνέχεια.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ, δήλωσε ότι “δεν διαπραγματευόμαστε τις δραστηριότητές μας που συνεχίζουμε στην υφαλοκρηπίδα μας, δεν διαπραγματευόμαστε τα θέματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας”. “ Το αίτημα του τ/κ "λαού" και του τουρκικού λαού σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο είναι ξεκάθαρο και δίκαιο. Λέμε ότι πρέπει να διαμοιραστεί. Χωρίς αυτό τον διαμοιρασμό ή χωρίς συμφωνία δεν είναι σωστό να συνεχιστούν οι μονομερείς δραστηριότητες. Κι εκείνοι έλεγαν ‘θα έρθουν, θα κάνουν βόλτα και θα φύγουν’. Όταν πήγαν τα γεωτρύπανα οι ισορροπίες άλλαξαν. Και το επόμενο διάστημα θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο”, ανέφερε.

«Έρχονται και άλλες εξελίξεις από βδομάδας»

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου επειδή δεν θα παραχωρήσουμε σε κανέναν τα δικαιώματα του τ/κ «λαού» στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι με την Τουρκία έχουν γίνει λογικά βήματα στο ζήτημα.

Έγκυροι αναλυτές εκτιμούν πως η διασύνδεση του «επόμενου βήματος» με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ενδεχομένως να δείχνει τη μετακίνηση του άλλου γεωτρύπανου, του Fatih, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Πάφου αυτή τη στιγμή, σε τεμάχιο το οποίο εμπίπτει στη λεγόμενη «ΑΟΖ» του ψευδοκράτους. Στον πιο κάτω χάρτη οι περιοχές αυτές με κίτρινο χρώμα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας με επίκληση της απειλής διατάραξης της ειρήνης και ταυτόχρονα να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σχετικά με το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ο νέος ναυτικός Αττίλας στο αδειοδοτημένο θαλάσσιο τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά την χειρότερη πρόκληση της μέχρι τώρα έκνομης δραστηριότητας της Τουρκίας, κατά παραβίαση του διεθνούς θαλάσσιου δικαίου», προστίθεται.

«Η Τουρκία πρέπει να παρεμποδιστεί. Και αυτό δεν θα γίνει με απλές ανακοινώσεις διαμαρτυρίας. Πέραν της επιδίωξης ενεργού εμπλοκής της Γαλλίας και της Ιταλίας, των οποίων Εταιρείες έχουν συμβληθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία για το τεμάχιο 7, η Κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας με επίκληση της απειλής διατάραξης της ειρήνης και ταυτόχρονα να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», αναφέρει ο Γιαννάκης Ομήρου.

«Αν η Τουρκία αφεθεί ανενόχλητη, να ενεργήσει σε αδειοδοτηθέν θαλάσσιο τεμάχιο, θα είναι πρόδηλον, ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ακυρώνεται. Κάτι τέτοιο δεν θα πιστοποιεί απλώς την Κύπρο, ως κράτος ήσσονος κυριαρχίας, αλλά θα αποτελεί το πρώτο βήμα για επιβολή λύσης τουρκικών προδιαγραφών στο Κυπριακό. Είναι ώρα μέγιστης ευθύνης. Και κυρίως αποφασιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών», προστίθεται τέλος.

Ως την χειρότερη παραβίαση απ' όλες όσες έγιναν μέχρι σήμερα από την Τουρκία, χαρακτήρισε την εισβολή του Γιαβούζ στο θαλάσσιο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ο διεθνολόγος, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου.

Ο κ. Χρυσοστόμου, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», υποστήριξε ότι, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χαρακτηρίσει ως τρίτη εισβολή την παράνομη γεώτρηση του Φατίχ νοτιοδυτικά της Πάφου, σε μια περιοχή που είναι μεν στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα όμως δεν είναι αδειοδοτημένη, ούτε οριοθετημένη, τότε αυτό που συμβαίνει τώρα στο τεμάχιο 7 είναι κάτι παραπάνω από εισβολή.

Υπενθυμίζεται ότι το τεμάχιο 7 είναι οριοθετημένο και αδειοδοτημένο στην κοινοπραξία TOTAL και ENI. Ο κ. Χρυσοστόμου, θέλοντας να καταδείξει την εγγύτητα του Γιαβούζ από τις κυπριακές ακτές, ανέφερε πως αν ένας ψαράς προχωρήσει λίγο μέσα από το Πισσούρι θα αντικρίσει το τουρκικό γεωτρύπανο.

«Για να καταλάβει ο κόσμος καλύτερα περί τίνος πρόκειται η μορφή και η έκταση της παραβίασης, είναι σαν να και επιχειρεί ο τουρκικός στρατός προέλαση μέχρι τον Κόρνο και να επιχειρήσει γεώτρηση εκεί για ανεύρεση πετρελαίου», τόνισε. Πρόσθεσε ότι είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά αντί να γίνεται στην ξηρά, γίνεται στη θάλασσα.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοστόμου, ανέφερε ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βρίσκονται στον αέρα, όπως στον αέρα βρίσκεται και η περιβόητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ προέβλεψε ότι η αντίδραση της Γαλλίας, λόγω της παρουσίας της TOTAL, δεν θα είναι τέτοια που θα σταματήσει την Τουρκία.

Συνεπώς, ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου έχει δεχτεί καίριο πλήγμα, διότι αυτή τη στιγμή είναι λες και κάποιος κτίζει στο οικόπεδο που έδωσες εσύ σε εταιρεία για να σου κτίσει το δικό σου σπίτι.
https://www.youtube.com/embed/P7vmREz60gU

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Φεντερίκα Μογκερίνι είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στον απόηχο των άνευ προηγουμένου προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στη συζήτησή τους, εξέφρασαν τη λύπη τους για τις περαιτέρω δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας νότια της Κύπρου.

Όπως αναφέρει η δήλωση της ΕΕ, οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται εντατικές προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. «Απομένει να διασφαλιστεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για αυτές τις συνομιλίες», όπως σημειώνεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφή τη θέση της επί του θέματος μέσω επαναλαμβανόμενων συμπερασμάτων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα στις 15 Ιουλίου 2019 και είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», αναφέρει η δήλωση.

«Επιπλέον, η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου και να εξετάσει το ζήτημα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Μογκερίνι και Χριστοδουλίδης συζήτησαν περαιτέρω τη δυνατότητα λήψης στοχοθετημένων μέτρων υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας.

Η Μογκερίνι αποφάσισε επίσης ότι το θέμα θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που η Τουρκία προχωρεί σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παραβιάσεων επί της κυπριακής ΑΟΖ, με το γεωτρύπανο Γιαβούζ να βρίσκεται εντός του αδειοδοτημένου τεμαχίου 7, το Εθνικό Συμβούλιο, δεν κατόρθωσε να βρει κοινή γλώσσα και να εκδώσει Κοινό Ανακοινωθέν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...