Εκκλησία

Μόσχα: Ένα βήμα πριν από την διακοπή κοινωνίας με Ιερώνυμο – Αρχιεπίσκοπος για αναγνώριση: Ήταν επιβεβλημένη – Η διακοπή κοινωνίας είναι ολοκληρωτισμός

Κοσμογονική για τις εκκλησιαστικές σχέσεις Αθήνας-Μόσχας αναμένεται να είναι πλέον η αντίδραση του ρωσικού Πατριαρχείου μετά την αποκάλυψη πως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος αναγνώρισε επισήμως την λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Όπως έγινε γνωστό από χθες , στις 21 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο ημέρες μετά την κοινή υπηρεσία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Θεσσαλονίκη , ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε στον επικεφαλής της νεάς ουκρανικής εκκλησιαστικής δομής Επιφάνιο Dumenko την λεγόμενη ειρηνική επιστολή, στην οποία γράφει ότι θα τον αναγνωρίσει επίσημα.

Στην Μόσχα επιμένουν πάντως πως δεν συμφωνούν όλοι στην ελληνική εκκλησία με αυτό, όπως για παράδειγμα ο Μητροπολίτης Κερκύρας , ενώ ήδη όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αποκαλύψει εδώ και μέρες ετοιμάζουν black list Ελλήνων Ιεραρχών. 

“Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των πληροφοριών σχετικά με την αναγνώριση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος της αυτοκεφαλίας της σχισματική Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, έρχονται κανονικές συνέπειες που ορίζονται στη δήλωση της Ιεράς Συνόδου της 17ης Οκτωβρίου"”, είπε στο RIA Novosti ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων πρωθιερέας Νικολάι Μπαλάσοφ.

Βέβαια ο Μπαλάσοφ αναφέρεται στην απόφαση της ρωσικής Ιεράς Συνόδου η οποία ανέφερε ξεκάθαρα: “Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας εξουσιοδοτεί τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο να διακόψει το μνημόσυνο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου σε περίπτωση καθ’ην ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχίσει να μνημονεύει στις θείες ακολουθίες αρχηγό μιας εκ των ουκρανικών σχισματικών παρατάξεων ή αναλάβει άλλες πρωτοβουλίες, που θα επιμαρτυρούν την γενομένη από αυτόν αναγνώριση του ουκρανικού εκκλησιαστικού σχίσματος".

Η εκκλησία της Ελλάδας με την επιστολή αυτή γίνεται η πρώτη εκκλησία που αναγνωρίζει επισήμως τη νέα αυτοκέφαλη εκκλησία της Ουκρανίας.

Σχετικά με αυτό το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) δήλωσε ότι η απόφαση αντιβαίνει στους ιερούς κανόνες και είναι ένα μεγάλο λάθος.

"Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τους ιερούς κανόνες και τις παραδόσεις της εκκλησίας και είναι επίσης ένα μεγάλο λάθος που βλάπτει τόσο την Ορθοδοξία στην Ουκρανία όσο και την πανορθόδοξη ενότητα", αναφέρει η δήλωση του UOC.

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι η απόφαση της Ελληνικής Εκκλησίας είναι "ένα μαχαίρι στην πλάτη του κανονικού UOC, το οποίο έχει υποφέρει από το σχίσμα για όλα τα χρόνια". Η τελική απόφαση για τη δυνατότητα περαιτέρω παραμονής σε ευχαριστιακή κοινωνία με τους κληρικούς της Ελληνικής Εκκλησίας θα ληφθεί από την Ιερά Σύνοδο του UOC, που είναι η κανονική εκκλησία της Ουκρανίας.

Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου στην Εστία

Στο μεταξύ παρόντος του Διευθυντού Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρη Κονιδάρη, ο Αρχιεπίσκοπος παρεχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Εστία” και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο Ουκρανικό. Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν «επιβεβλημένη». Έδειξε να κατανοεί τις αντιδράσεις της Ρωσικής Εκκλησίας που δικαιολογημένως ανησυχεί από την πλευρά της για άλλες αναγνωρίσεις από τις γειτονικές Λιθουανία, Λεττονία κ.λπ. Προσέθεσε όμως σκεπτικός: «Αυτό που δεν κατανοώ είναι η αντίδρασή τους με όρους θρησκειολογικούς. Τι σημαίνει σας διακόπτω την Θεία Κοινωνία; Αυτά είναι ολοκληρωτισμός…».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...