Κίνα

Μπλε έβαψε ένα τέμενος η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ- Ζητά συγγνώμη για το λάθος της (βίντεο)

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ζήτησε επίσημα συγγνώμη σήμερα, για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης τον Ιούνιο, επειδή πέταξε μπλε μπογιά σε ένα τέμενος στη διάρκεια μιας επιχείρησης διάλυσης των διαδηλωτών.

«Αμέσως μετά το περιστατικό, οι εκπρόσωποι της αστυνομίας εξέφρασαν την ειλικρινή συγγνώμη τους στον κυριότερο ιμάμη και στους ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τσεούκ Χάου-γιπ, περιφερειακός διοικητής των δυνάμεων της τάξης στον τομέα Κόουλουν Ουέστ.

Οι αξιωματούχοι του τεμένους, που είναι το μεγαλύτερο της πρώην βρετανικής αποικίας, βρίσκεται στη χερσόνησο Κόουλουν, δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως αποδέχθηκαν αυτή τη συγγνώμη, όπως και εκείνην της επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας στο Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Κυριακή, η αστυνομία ανέφερε απλώς πως το τέμενος επλήγη κατά λάθος.

Από την πλευρά της, «η κ. Λαμ ζήτησε συγγνώμη για την εκτόξευση από απροσεξία μπογιάς», γνωστοποίησε σήμερα 21 Οκτωβρίου σε μια ανακοίνωση το γραφείο της.

Συνοδευόμενη από τον επικεφαλής της αστυνομίας Στίβεν Λο, η Λαμ πραγματοποίησε την ίδια ημέρα σύντομη επίσκεψη στο τέμενος, παρουσία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας.

Το μπλε υγρό που προκαλεί εγκαύματα

Φορτηγό της αστυνομίας το οποίο έφερε κανόνι εκτόξευσης υγρού έντονου μπλε χρώματος ράντισε την είσοδο του κτιρίου προκαλώντας την οργή της μουσουλμανικής κοινότητας και διαδηλωτών.

https://youtu.be/JPW5QHRyTX0

Η μπογιά αυτή, αναμεμειγμένη με ένα καυστικό διάλυμα που προκαλεί εγκαύματα, επιτρέπει την ταυτοποίηση των διαδηλωτών, αλλά αφήνει μπλε κηλίδες στους δρόμους και στα κτίρια.

Σε πλάνα βίντεο φαίνεται ένα φορτηγό της αστυνομίας να σταθμεύει έξω από το τέμενος την ώρα που σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης.

Αφού σταματά, αρχίζει να εκτοξεύει ένα μπλε υγρό προς την κατεύθυνση περίπου έξι δημοσιογράφων και άλλων ανθρώπων που βρίσκονταν στον δρόμο, έξω από το θρησκευτικό κτίριο.

Αυτή η μικρή ομάδα πλήττεται δύο φορές και η μπογιά φθάνει στα σκαλοπάτια και στην είσοδο του κτιρίου.

Το αρχικό τέμενος του Κόουλουν κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για τους μουσουλμάνους στρατιώτες των Βρετανικών Ινδιών.

Ανοικοδομήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και παραμένει ένα σημαντικό κέντρο για τη μουσουλμανική κοινότητα του Χονγκ Κονγκ που αριθμεί περίπου 300.000 πιστούς.

Χονγκ Κονγκ: Διαδηλώσεις χάους με μολότοφ και πλαστικές σφαίρες

Χθες Κυριακή, συγκρούσεις σημειώθηκαν και πάλι στο Χονγκ Κονγκ για 22ο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε μια απαγορευμένη αλλά ειρηνική διαδήλωση.

Πολύ γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο όταν ριζοσπαστικοί μαχητές εκτόξευσαν βόμβες Μολότοφ και πέτρες σε αστυνομικό τμήμα, σε κινεζικές επιχειρήσεις και σε σταθμούς του μετρό.

Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν με κανόνια εκτόξευσης νερού, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Οι συγκρούσεις διήρκεσαν όλη τη νύχτα.

Το Χονγκ Κονγκ διέρχεται τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση μετά την επαναφορά του στην Κίνα το 1997, με διαδηλώσεις και άλλες σχεδόν καθημερινές δράσεις που καταγγέλλουν μια υποχώρηση των ελευθεριών, αλλά και την αυξανόμενη ανάμιξη του Πεκίνου στις υποθέσεις αυτής της ημιαυτόνομης περιοχής.

Αφότου οι αρχές απαγόρευσαν, στις αρχές Οκτωβρίου, στους διαδηλωτές να φορούν μάσκες στις διαδηλώσεις, η πρώην βρετανική αποικία γνώρισε μια νέα έξαρση της βίας, με πολλές πράξεις βανδαλισμού με στόχο εταιρίες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν την τοπική κυβέρνηση η οποία είναι πιστή στην κεντρική κινεζική εξουσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...