Αθλητισμός

Μια σύντομη ματιά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σκακιού

Από τις 9 Σεπτέμβρη μέχρι τις 4 Οκτώβρη έγινε στο Χάντι Μανσίσκ της Ρωσίας το Παγκόσμιο Κύπελλο Σκακιού, με τη συμμετοχή 128 από τους ισχυρότερους σκακιστές παγκοσμίως, από 50 και πλέον χώρες, που επιλέχτηκαν με βάση το elo, τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα κ.ά.

Το Χάντι Μανσίσκ είναι η πρωτεύουσα της περιοχής Ούγκρα και θεωρείται μια από τις παλαιότερες και τις ωραιότερες πόλεις της Δυτικής Σιβηρίας. Βρίσκεται ανάμεσα σε επτά λόφους, 20 χιλιόμετρα από τη συμβολή των ποτάμιων Ομπ και Ιρτις.

Είναι ένα από τα λίγα διοικητικά κέντρα στη Ρωσία που δεν είναι το μεγαλύτερο στην επικράτεια, με την πόλη Σουργκούτ να είναι η μεγαλύτερη της αυτόνομης περιοχής Οκρούγκ. Στην πόλη δεσπόζει το «Μνημείο της Δόξας», όπου αναγράφονται τα ονόματα 3.494 στρατιωτών από την περιοχή, που πέθαναν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι αγώνες

Οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου έγιναν με σύστημα «νοκ άουτ», δηλαδή σε κάθε επόμενο γύρο προχωρούσαν μόνο οι μισοί παίκτες του προηγούμενου.

Ετσι, από τα 64 αρχικά ζευγάρια και μετά από 6 γύρους αναμετρήσεων, στον τελικό του Παγκοσμίου αναμετρήθηκαν οι Τεϊμούρ Ρατζάμποφ (Αζερμπαϊτζάν) και Ντινγκ Λιρέν (Κίνα).

Για τα τελικά αποτελέσματα, ο «Ριζοσπάστης» θα επανέλθει σε επόμενο φύλλο. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μετά από 4 παρτίδες κλασικού σκακιού, το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο 2,0 - 2,0 στον τελικό, ενώ στον μικρό τελικό, ο Μαξίμ Βασιέ-Λαγκράβ (Γαλλία) αντιμετώπιζε τον Γιου Γιανγκί (Κίνα) και το αποτέλεσμα ήταν επίσης ισόπαλο 2,0 - 2,0.

Η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης βρίσκεται στο γεγονός ότι αποτελεί προκριματική φάση για το «τουρνουά των διεκδικητών», που θα διεξαχθεί τον Μάρτη του 2020 και απ' όπου προκύπτει ο αντίπαλος του εκάστοτε παγκόσμιου πρωταθλητή.

Οι δύο παίκτες που φτάνουν στον τελικό προκρίνονται αυτόματα στο «τουρνουά διεκδικητών». Σκοπός όλων των κορυφαίων σκακιστών διεθνώς είναι κάποια στιγμή στην αγωνιστική τους πορεία να διεκδικήσουν τον Παγκόσμιο Τίτλο από τον εν ενεργεία πρωταθλητή, τον Νορβηγό Μάγκνους Κάρλσεν, που κατέχει τον τίτλο από το 2013.

Το σύστημα

Με αφορμή αυτήν τη διοργάνωση, αξίζει να δούμε αναλυτικότερα ορισμένες λεπτομέρειες για το σύστημα με το οποίο διεξάγονται οι αγώνες.

Το κάθε ζευγάρι σκακιστών δίνει δύο αγώνες κλασικού χρόνου σκέψης (90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις + 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας + μισό λεπτό ανά κίνηση, από την 1η μέχρι το τέλος του παιχνιδιού).

Αν το σκορ είναι ισόπαλο, τότε οι επόμενες δυο μεταξύ τους παρτίδες παίζονται με μειωμένο χρόνο σκέψης 25 λεπτών για κάθε παίκτη + 10 δευτερόλεπτα ανά κίνηση, ξεκινώντας από την 1 κίνηση.

Σε περίπτωση διατήρησης της ισοπαλίας και σ' αυτήν τη φάση, στις επόμενες δυο παρτίδες ο χρόνος σκέψης μειώνεται στα 10 λεπτά + 10 δευτερόλεπτα ανά κίνηση.

Αν το σκορ παραμένει ξανά ισόπαλο, τότε στις επόμενες δυο παρτίδες θα είναι με το σύστημα blits. Το ρολόι πλέον ρυθμίζεται στα 5 λεπτά + 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε αντίπαλο.

Αν ούτε σε αυτήν τη φάση έχουμε νικητή, τότε την ισορροπία έρχεται να λύσει ο «Αρμαγεδδών», όπως αποκαλείται ο ξαφνικός θάνατος: Οι παίχτες διαλέγουν χρώματα, στο λευκό δίνεται περισσότερος χρόνος (5 λεπτά έναντι 4' του μαύρου), αλλά από τους δύο, ο λευκός είναι υποχρεωμένος να νικήσει, ενώ στον μαύρο αρκεί και η ισοπαλία.

Για το συγκεκριμένο σύστημα και τους ενδοιασμούς που εκφράζονται θα επανέλθουμε σε επόμενη δημοσίευση.

Η ιστορία

Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκίνησε το 2000, όταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) διοργάνωσε το πρώτο τουρνουά με αυτό το όνομα. Η διοργάνωση γίνεται κάθε δυο χρόνια και στην πορεία απέκτησε τη σημερινή του μορφή, με τη συμμετοχή των 128 ισχυρότερων διεθνών σκακιστών. Ακολουθεί το ιστορικό της διοργάνωσης, με την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής, καθώς και τον νικητή σε κάθε τουρνουά.

1-17/9 2000, Σενγιάνγκ (Κίνα), Βισβανάθαν Ανάντ (Ινδία)

9-22/10 2002, Χιντεραμπάντ (Ινδία), Βισβανάθαν Ανάντ (Ινδία)

26/11 - 18/12 2005, Χάντι Μανσίσκ (Ρωσία), Λεβόν Αρονιάν (Αρμενία)

22/11 - 16/12 2007, Χάντι Μανσίσκ (Ρωσία), Γκάτα Καμσκυ (Αμερική)

20/11 - 15/12 2009, Χάντι Μανσίσκ (Ρωσία), Μπόρις Γκέλφαντ (Ισραήλ)

26/8 - 21/9 2011, Χάντι Μανσίσκ (Ρωσία), Πέτερ Σβίντλερ (Ρωσία)

10/8 - 4/9 2013, Τρόμσο (Νορβηγία), Βλαντιμίρ Κράμνικ (Ρωσία)

10/9 - 5/10 2015, Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), Σεργκέι Καριάκιν (Ρωσία)

2-22/9 2017, Τυφλίδα (Γεωργία), Λεβόν Αρονιάν (Αρμενία)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...