Πολιτική

Με 173 «ναι» στην Προανακριτική ο Παπαγγελόπουλος - Άγριες κόντρες και αποχωρήσεις στην Βουλή - Τα επόμενα βήματα

Την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε προανακριτική επιτροπή για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis αποφάσισε η Βουλή με 173 θετικές ψήφους. 83 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφίας και 39 ήταν απόντες. Ειδικότερα, στην κάλπη βρέθηκαν 261 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων τα 156 ήταν έγκυρα, τέσσερα άκυρα και ένα λευκό.

Από τη ΝΔ, απουσίαζε ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη, που βρίσκονται στο εξωτερικό και ο Νίκος Φίλης και Νεκτάριος Σαντορινιός, για λόγους υγείας.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προθεσμία δύο μήνες προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα της.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που υπερψηφίστηκε προτείνει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για 4 αδικήματα:

  • Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών.
  • Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος.
  • Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.
  • Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.  

Παπαγγελόπουλος: Θα μετατρέψω τους κατήγορους σε κατηγορούμενους

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξαπέλυσε πυρά τόσο κατά της Ελένης Ράικου, όσο και κατά του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή που τον κατονόμασαν ως τον «Ρασπούτιν». «Εγώ που βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες, δεν έχω απαντήσει δημόσια, αλλά σήμερα θα αποδείξω ποιοι είναι οι σκευωροί και ποιοι οι συκοφάντες. (…) Είμαι στεναχωρημένος γιατί χωρίς κανένας λόγο και αιτία, δέχομαι μια επικοινωνιακή και βάρβαρη επίθεση. Ένα σχέδιο που εκτελείται σε βάρος μου. (…) Είναι αδιανόητο, οι προδότες της παράταξης της ΝΔ να εκβιάζουν με νέα προδοσία ώστε να εκδικηθούν τον Τσίπρα και εμένα. Νιώθω όμως χαρά, γιατί μπορώ να αντιπαραθέσω την αλήθεια στα ψέματα», ανέφερε στην αρχή ο κ. Παπαγγελόπουλος και συνέχισε: «Σήμερα, θα μετατρέψω τους κατήγορους σε κατηγορούμενους». Κατήγγειλε επίσης πως «μια εγκληματική οργάνωση επιχειρεί την πολιτική μου δίωξη».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατήγγειλε προσπάθεια σπίλωσής του από μερίδα των ΜΜΕ, καθώς επίσης και απόπειρα εισβολής δημοσιογράφων στην προσωπική του ζωή. Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε τους αντιπάλους του για «κανένα σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας», ενώ υπογράμμισε πως θα καταθέσει όλα τα στοιχεία στην προανακριτική επιτροπή, αλλά και στον Άρειο Πάγο. «Εγώ δεν έχω να χάσω τίποτα πλέον. Είμαι συνταξιούχος, δεν έχω πολιτικές βλέψεις. (…) Αν ήμουν σκευωρός, δεν θα είχα φροντίσει να διασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; Δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής;»

Άγριες κόντρες και αποχωρήσεις

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης. Ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλεσε «διπλά δειλό» τον κ. Μητσοτάκη και κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να παραπέμψει και τον ίδιο σε προανακριτική επιτροπή εκτός από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε τα άδεια υπουργικά έδρανα: «Δεν έχει κανείς τα κότσια να βρίσκεται στα υπουργικά έδρανα. (…) Το έβαλαν στα πόδια. Αποδεικνύεται πως είναι και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα. Κάνετε προανακριτική σε βάρος κάποιου υπουργού γιατί είχε το θράσος να διερευνήσει το σκάνδαλο Novartis, το σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης της τιμής του φαρμάκου, σε μία περίοδο που κυβερνούσαν οι δικές σας κυβερνήσεις».

Κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία: «Κατηγορείτε λοιπόν τον πολιτικό σας αντίπαλο επειδή είχε το μέγα θράσος να μην κουκουλώσει τις δικές σας τις πομπές. Και αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία. Όλοι κατά καιρούς κάνουμε χρήση της παροιμίας «φωνάζει ο κλέφτης», αλλά για πρώτη φορά εσείς κάνετε πράξη την απόπειρα να φοβίσετε το νοικοκύρη και μάλιστα με ειδικά δικαστήρια. Καμία άλλη κυβέρνηση δε το αποτόλμησε αυτό. Και μάλιστα ενώ η υπόθεση είναι ακόμη ανοιχτή. Με εν εξελίξει ποινική δίωξη σε ένα πρώην υπουργό και υπό διερεύνηση για άλλους δυο ακόμη».

Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός«Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για λιποταξία. Το κάνει γιατί δεν καταλαβαίνει τις αρχές δημοκρατίας μας. Η μη υπογραφή της πρότασης για προανακριτική, όσο και η απουσία του κ. Μητσοτάκη και όλων των υπουργών μας, αποτελούν απόδειξη της προσήλωσής μας στις αρχές της Δημοκρατίας και σεβασμό διάκρισης εξουσιών. Χειροκροτήστε! Σας κάνουμε και μάθημα σήμερα! Μπράβο! Δεν έχετε επιχειρήματα, όπως και ο αρχηγός σας γι’ αυτό και έφυγε. Η σημερινή διαδικασία είναι κοινοβουλευτική και ανήκει στο πυρήνα εξουσίας του κοινοβουλίου. Εμείς είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι να κρίνουμε αν θα προχωρήσουμε στη σύσταση Προανακριτικής, όχι η κυβέρνηση. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός δεν είναι εδώ για να παρέμβει όπως κάνατε εσείς, αλλά και δεν υπέγραψε καν τη πρόταση. Αυτή είναι η πραγματικότητα και γι’ αυτό θα κληθείτε να απαντήσετε σήμερα».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ