Οικονομία

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία είχαν υποχωρήσει κατά 3% την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,7%, κυρίως χάρη στην άνοδο εταιρειών τροφίμων και αναψυκτικών αλλά και των ενεργειακών εταιρειών. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,59%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με κέρδη 0,7%, έχοντας διαγράψει την αρχική πτώση.

Η μετοχή της Bayer ενισχύθηκε κατά 1,4%, χάρη στην αναβολή της εκδίκασης αγωγής στις ΗΠΑ για το ζιζανιοκτόνο Roundup. Οι λεγόμενες ενεργειακές μετοχές ενισχύθηκαν σημαντικά, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου. Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν χθες οι μετοχές της αυστριακής εταιρείας AMS και της γερμανικής Osram μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. Η μετοχή της AMS υποχώρησε κατά 0,9% και της Osram κατά 3,3%. Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,03% έναντι του δολαρίου στο 1,0979. Η τιμή του πετρελαίου Brent ήταν υψηλότερη κατά 1,39% στα 59,18 δολάρια το βαρέλι.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κινήθηκαν ανοδικά, παρά το πτωτικό άνοιγμά τους, μετά τις δηλώσεις του Λάρι Κούντλοου, οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, ότι η Ουάσιγκτον είναι ανοιχτή στις κινεζικές προτάσεις και ότι είναι εφικτή η επίτευξη προόδου στον νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας θα επαναληφθούν επίσημα την Πέμπτη. «Η αγορά θα έχει μεταβολές μέχρι να λάβουμε κάποιο νέο από την Ουάσιγκτον. Τα πάντα, κυριολεκτικά, εξαρτώνται από το ύφος στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο», λέει στο Reuters ο Αρτ Χόγκαν, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην National Securities στη Νέα Υόρκη.

Ο δείκτης S&P 500 ενισχυόταν χθες βράδυ κατά 0,1%, ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones εμφάνιζε κέρδη 0,08%. Την καλύτερη εικόνα είχε ο Nasdaq, κυρίως χάρη στην ενίσχυση της μετοχής Nvidia, μετά την αναβάθμιση της τιμής-στόχου της μετοχής από τη RBC Capital Markets λόγω της αυξημένης ζήτησης για κάρτες γραφικών. Σταδιακά η προσοχή των επενδυτών θα αρχίσει να στρέφεται από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας στα αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς θα αρχίσουν να τα ανακοινώνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η εταιρική κερδοφορία μειώθηκε στον μεγαλύτερο βαθμό από το 2016.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ