Κόσμος

«Μαστίγιο και καρότο» έναντι της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Με «μαστίγιο και καρότο» αντιμετώπισαν την Τουρκία οι ηγέτες της Ε.Ε. Από τη μια καταδίκασαν τη στρατιωτική δράση της Αγκυρας στη βορειοανατολική Συρία, τονίζοντας ότι «απειλεί σοβαρά την ευρωπαϊκή ασφάλεια», από την άλλη όμως η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι «δεν πρέπει να κλείνουμε τους διαύλους επικοινωνίας» μαζί της. Με τα συμπεράσματα της Συνόδου, η Ε.Ε. καλεί την Άγκυρα να τερματίσει τις επιχειρήσεις αποσύροντας τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, και υπενθυμίζει ότι τα κράτη-μέλη έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τις αδειοδοτήσεις για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Το βράδυ της Πέμπτης και ενώ ήταν κλεισμένοι στην αίθουσα του δείπνου χωρίς συμβούλους και κινητά τηλέφωνα, οι ηγέτες ενημερώθηκαν για τη συμφωνία Πενς - Ερντογάν. Η συζήτηση συνεχίστηκε, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ακολουθεί τη θέση της Γερμανίας και να λέει ότι «δεν πρέπει να σπρώξουμε την Τουρκία στα άκρα». Ο κ. Μητσοτάκης έθιξε το θέμα της προσφυγικής κρίσης μιλώντας για αύξηση 250% των ροών στα νησιά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και υπογράμμισε ότι η σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει δυνατή όσον αφορά το προσφυγικό.

Στις χθεσινές εργασίες της Συνόδου έγιναν εξάλλου ξεκάθαρες οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των ηγετών για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εύρεση συμφωνίας στο πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα πριν από το τέλος του χρόνου. Οι αρχηγοί κρατών όχι μόνο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο μέγεθος του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. (2021-2028), αλλά δεν μπόρεσαν καν να καταλήξουν σε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που είχε προτείνει η φινλανδική προεδρία. «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε απόφαση τον Δεκέμβριο», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους οι ηγέτες επανέλαβαν μόνο τις γνωστές θέσεις τους.

Οι διαπραγματεύσεις για το μέγεθος του προϋπολογισμού, που θα ισχύει από το 2021, είναι πιο πολύπλοκες αυτή τη φορά λόγω Brexit, καθώς θα πρέπει τώρα να αποφασιστεί πώς θα καλυφθεί το κενό των βρετανικών εισφορών. Οι χώρες που συμβάλλουν τα περισσότερα όπως η Γερμανία και η Ολλανδία επιμένουν πως ο  προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι μικρότερος. Τα άλλα κράτη-μέλη, που λαμβάνουν αγροτικούς πόρους ή κονδύλια για τις φτωχότερες περιφέρειες από το ταμείο συνοχής όπως η Ελλάδα, πιέζουν για αύξηση του συνολικού μεγέθους του προϋπολογισμού.

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ - Από την έντυπη έκδοση της "Καθημερινής"

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...