Κυπριακό

Μήνυμα Τραμπ σε Αναστασιάδη: "Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κύπρου για επανένωση"

Με μήνυμά του, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε τη στήριξή του στον Νίκο Αναστασιάδη και την προσπάθειά του να επανενώσει το νησί της Κύπρου.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες της να επανενώσει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δηλώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Οκτωβρίου.

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι στο μήνυμα του ο Πρόεδρος Τραμπ αναφέρει ότι «οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισχυρότερες από ποτέ και συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένης της Ενέργειας, της αντιτρομοκρατίας, της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της περιφερειακής σταθερότητας»..

Οι ΗΠΑ, σημειώνει ο κ. Τραμπ, «συνεχίζουν να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες της να επανενώσει το νησί σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Πιστεύουμε, προσθέτει, ότι «αυτό θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον του λαού της Κύπρου ώστε να απολαμβάνουν διαρκή ειρήνη».

Την αταλάντευτη υποστήριξη της Ελλάδας στην επανένωση της Κύπρου, εκφράζει ο Πρόεδρος της Ελλάδας

Την αταλάντευτη υποστήριξη της Ελλάδας στην επανένωση της Κύπρου εκφράζει στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής προκειμένου να εκφράσω, εν μέσω μάλιστα της τρέχουσας κρίσιμης συγκυρίας που αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, την αταλάντευτη υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για την επανένωση της Μεγαλονήσου. Επανένωση, που μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο μιας δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής, αλλά και βιώσιμης και λειτουργικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και σε πλήρη αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης», αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος.

Αναγκαίοι όροι προς τούτο βεβαίως, προσθέτει, είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων.

Δυστυχώς, σημειώνει, «κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει επιπρόσθετα τη συνεχιζόμενη, ευθεία παραβίαση της κυριαρχίας της και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στις θαλάσσιες ζώνες της, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Απέναντι σε αυτές τις παράνομες ενέργειες, οι οποίες στρέφονται τόσο κατά της διεθνούς νομιμότητας όσο και κατά της ευρωπαϊκής νομιμότητας – άρα και κατά των ευρωπαϊκών αρχών και πολιτικών – Κύπρος και Ελλάδα προτάσσουμε, από κοινού, όλα τα νόμιμα ευρωπαϊκά και διεθνή ειρηνικά μέσα».

«Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω εκ νέου, ότι όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του Έθνους θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας  με ομοψυχία, επιμονή, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», καταλήγει.

Προς το συμφέρον Κύπρου - Ρωσίας η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, λέει ο Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ

Σε δικό του συγχαρητήριο μήνυμα ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντιμίττρι Μεντιέντεφ, αναφέρει ότι η Ρωσία και η Κύπρος συνδέονται με φιλικούς δεσμούς και συνεργασία.

«Είμαι βέβαιος ότι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων, όπως και η εφαρμογή των κοινών μας έργων στον τομέα της βιομηχανίας, των υποδομών, της επιστήμης, του πολιτισμού και άλλων, είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών», αναφέρει.

Εξάλλου, συγχαρητήρια μηνύματα έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από δεκάδες αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Πρόεδρος της Γερμανίας, ο Πρόεδρος της Ιταλίας, ο Βασιλιάς της Σουηδίας, ο Πρόεδρος της Πολωνίας, η Πρόεδρος της Εσθονίας, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας, ο Πρόεδρος της Κροατίας, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Σουλτάνος του Ομάν, η Γενική Κυβερνήτης του Καναδά, ο Πρόεδρος της Ελβετίας, ο Πρόεδρος του Νεπάλ, και δεκάδες άλλοι ηγέτες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...