ΗΠΑ

Κ. Φίλης: Τι σημαίνει για την Ελλάδα μια τουρκική εισβολή στη Συρία – Γιατί οι ΗΠΑ "θέλουν" την Τουρκία

Ο Κώστας Φίλης, αναφέρθηκε και ανέλυσε, τις σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

 

«Oι εξελίξεις στη Συρία ασφαλώς και μας αφορούν και μας επηρεάζουν», αναφέρει στο Newpost ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Αδειάζει η κλεψύδρα στη Συρία καθώς μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας η επέμβαση της Άγκυρας ανατολικά του Ευφράτη είναι απλά θέμα χρόνου.

«Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε (στη Συρία) οποιαδήποτε νύκτα χωρίς προειδοποίηση» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ ο Τσαβούσογλου προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα «καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους τρομοκράτες».

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και το Newpost.gr επικοινώνησε με τον διεθνολόγο και Εκτελεστικό Διευθυντή Ερευνητικών  Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη που μας εξήγησε το σκεπτικό πίσω από την απόφαση των ΗΠΑ αλλά και τι σημαίνει για την Ελλάδα η απόφαση της Άγκυρας να επιχειρήσει στρατιωτικά σε Συριακό έδαφος.

«Οικονομικοί, όχι γεωπολιτικοί οι υπολογισμοί Τραμπ»

Ο κ. Φίλης εξηγώντας την απόφαση των ΗΠΑ να συμφωνήσουν με μια τουρκική επέμβαση τόνισε πως οι υπολογισμοί του Αμερικανού Προέδρου είναι κατά βάση οικονομικοί και όχι γεωπολιτικοί.

«Ο Τραμπ με βάση οικονομικούς και όχι τόσο γεωπολιτικούς υπολογισμούς σταθμίζει τα δεδομένα για την αμερικανική παρουσία», μας είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: « Άρα, λοιπόν, αποφασίζει να φύγει από τη Συρία το ερώτημα βέβαια είναι τι αφήνει πίσω της η Αμερική. Γιατί πλέον εφόσον αφήνει «ξεκρέμαστους» και τους Κούρδους εναπόκειται στην Τουρκία να είναι η χώρα – και μάλιστα μία Τουρκία την οποία δεν εμπιστεύονται οι Αμερικανοί -  που θα προωθήσει εκτός από τα δικά της συμφέροντα και τα αμερικανικά συμφέροντα στη Συρία, εκτός αν οι ΗΠΑ ξαφνικά χάνοντας την πρωτοκαθεδρία τους στο διεθνές σύστημα αποφασίζουν να γίνουν πλέον εντελώς επιλεκτικές στο που θα εμπλέκονται και θεωρούν ότι στη Συρία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο άμεσο αμερικανικό συμφέρον το οποίο να διακυβεύεται άρα δεν έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το τι θα γίνει εκεί».

Πάντως, όπως είπε στο Newpost o κ. Φίλης εφόσον «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στοχοποιήσει το Ιράν και το Ιράν έχει ενισχυθεί πολύ λόγω της Συρίας θα μου έκανε εντύπωση να μην έχουν ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στη Συρία. Μπορεί να πιστεύουν ότι στραγγαλίζοντας οικονομικά το Ιράν θα το υποχρεώσουν σε αναδίπλωση. Άρα από εκεί και πέρα το τι μέλλει γενέσθαι δεδομένης και της παρουσίας του Άσαντ δεν είναι προτεραιότητα για τους Αμερικανούς».

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η τουρκική εισβολή στη Συρία

Η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή την ώρα που οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Το ερώτημα που μοιραία δημιουργείται είναι τι σημαίνει για τη χώρα μας αυτή η διαφαινόμενη στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία.

«Αν υλοποιούνταν το σχέδιο του Ερντογάν για να επαναπατρίσει Σύρους αυτό θα σήμαινε ότι η κατάσταση στην Τουρκία κάπως θα ελαφρύνονταν σε σχέση με τους Σύρους πρόσφυγες. Άρα, θα ήταν λιγότεροι οι Σύροι οι οποίοι θα ήθελαν να περάσουν προς την Ελλάδα. Και εφόσον σταθεροποιείται η κατάσταση στη Συρία, έχει σταθεροποιηθεί σε ένα μεγάλο κομμάτι, μπορούν να επαναπατριστούν στη χώρα τους. Βέβαια, αυτοί που κατά κύριο λόγο έρχονται στην Ελλάδα, δεν είναι Σύροι είναι άλλων εθνικοτήτων», σημείωσε αρχικά ο κ. Φίλης.

Ωστόσο, ως προς την προοπτική η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη με μικρότερα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα ως αποτέλεσμα των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία ο κ. Φίλης ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα μπορεί – εφόσον το επιθυμεί – να συνεχίσει το «παιχνίδι» με την κάνουλα των ροών.

«Εφόσον η Τουρκία θέλει να συνεχίσει το παιχνίδι του ανοίγματος της κάνουλας και του κλεισίματος κατά το δοκούν, δεν θα είναι μεγάλη (η διαφορά)».

Συνέχισε λέγοντας πως «Από εκεί και πέρα, μπορεί ανάλογα με τις εξελίξεις στη Συρία να επηρεαστεί η τουρκική πολιτική και στην Ανατολική Μεσόγειο, με την έννοια ότι το βλέμμα της Τουρκίας είναι στραμμένο προς τα εκεί. Η εμπλοκή στη Συρία αν οι Κούρδοι αντιδράσουν, επιχειρησιακά δεν θα είναι εύκολη για την Τουρκία, η Τουρκία θα πρέπει να λύσει ένα γόρδιο δεσμό και θα πρέπει να παραμείνει εκεί για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να εξουδετερώσει τους όποιους τζιχαντιστικούς θύλακες στα ανατολικά του Ευφράτη, θα πρέπει να ανασχέσει τους Κούρδους που έχουν ενοποιήσει τα καντόνια τους και ταυτόχρονα θα πρέπει να βρει ένα modus operandi με την κυβέρνηση του Άσαντ ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος των εξελίξεων με τη βοήθεια βέβαια της Ρωσίας και του Ιράν».

Υποστήριξε ακόμα πως: «Αν οι τουρκικές επιχειρήσεις γίνουν σε τέτοιο βαθμό που να υπάρχουν απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και ουσιαστικά ανοίξει μία πληγή για την Τουρκία στη Συρία αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο σε διάφορα επίπεδα για την Τουρκία. Επίσης, και ο οικονομικός αντίκτυπος είναι πολύ σημαντικός. Πρέπει να τον συνυπολογίσουμε γιατί όπως είναι η (τουρκική) οικονομία, προφανώς μία παρατεταμένη εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία συνεπάγεται και οικονομική αιμορραγία. Αυτή η οικονομική αιμορραγία θα έχει και αντίκτυπο αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για την Τουρκία στη Συρία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην εικόνα του ίδιου του Τούρκου προέδρου».

«Συνεπώς οι εξελίξεις στη Συρία ασφαλώς και μας αφορούν και μας επηρεάζουν όχι ενδεχομένως άμεσα σε πρώτη φάση αλλά ανάλογα το πώς θα πάνε τα πράγματα μπορεί να έχουμε είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση και εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Και γενικότερα στις σχέσεις Τουρκίας Ελλάδος», τόνισε ο Κωνσταντίνος Φίλης.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία»

Η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τη Συρία φάνηκε παράξενη σε πολλούς με δεδομένο πως οι σχέσεις Ουάσινγτον και Άγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ μετά την απόκτηση ρωσικών S-400 από τη γείτονα. Ωστόσο, παρά την όποια ψυχρότητα παρατηρείται σε διμερές επίπεδο ο κ. Φίλης εξήγησε στο Newpost.gr πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία και αυτό αποδείχθηκε και με τη συμφωνία αυτή αλλά κυρίως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρά ότι η Τουρκία  πολλές φορές τους προκαλεί ανοιχτά με τη συμπεριφορά και τη στάση της σε διάφορα ζητήματα από τους S-400 και τα SU-35 μέχρι τα θέματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο που ουσιαστικά η Τουρκία λειτουργεί σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων, βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ δίνουν δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες στην Τουρκία», είπε και συμπλήρωσε: «Είναι σαφές πως δεν θέλει να απωλέσει το γεωπολιτικό οικόπεδο που λέγεται Τουρκία».

Βέβαια, ο κ. Φίλης εξήγησε πως οι ΗΠΑ έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τον Ταγίπ Ερντογάν «αλλά είναι σαφές πως η Τουρκία παραμένει ένας στρατηγικός σύμμαχος για τους Αμερικανούς».

Υποστήριξε, ακόμα, πως οι ΗΠΑ «ιδανικά θα ήθελαν – και αυτό αφορά τη χώρα μας – να εμπλέξουν την Τουρκία και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο – εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, αφενός στο Ενεργειακό και αφετέρου στο Κυπριακό, ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προφανώς ανάλογα τη βαρύτητα του καθενός –περισσότερο ή λιγότερο – άρα η Τουρκία εδώ έχει ένα πλεονέκτημα παρά την προκλητική της συμπεριφορά».

Στόχος όπως είπε είναι να «δημιουργηθεί ένα σχήμα συμμαχικό στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο θα προωθεί καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα. Αυτό το συμμαχικό σχήμα προς το παρόν έχει την Τουρκία εκτός – γιατί η Τουρκία έχει αυτοαπομονωθεί – αλλά οι Αμερικανοί θα ήθελαν η Τουρκία να εισέλθει σε αυτό γι’ αυτό κιόλας την προσοχή μας πρέπει να την έχουμε στραμμένη στο ενεργειακό και το Κυπριακό ώστε να προλάβουμε ως Ελλάδα και ως ελληνισμός να μην μας επιβληθούν όροι δυσμενείς για εμάς».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...