Κύπρος

Κύπρος: Εθνικό Συμβούλιο με θέμα την εισβολή του Yavuz συγκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Στον απόηχο της χτεσινής "εισβολής" του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz στο αδειδοτημένο στις εταιρείες Τotal και ΕΝΙ τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ συνέρχεται υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Εθνικό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση αρχίζει στις 10.30 το πρωί.

Αν και αρχικά στην ατζέντα ήταν ο απόηχος των διεργασιών για το κυπριακό στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πλέον τα πάντα κινούνται στους ρυθμούς που η τουρκική κυβέρνηση επιβάλλει με τις νέες προκλητικές της ενέργειες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του σώματος για όλες τις ενέργειες που έγιναν μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται πως το γεωτρύπανο έχει σταθεροποιηθεί σε σημείο εντός του τεμαχίου της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια ώρα το γεωτρύπανο Fatih συνεχίζει τη γεώτρηση του δυτικά της Πάφου, ενώ το ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει εντός κυπριακής ΑΟΖ τις σεισμικές του έρευνες.

Πρώτη αντίδραση Λευκωσίας

Σήμερα η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε από νωρίς το πρωί καταδικαστική ανακοίνωση για τις ενέργειες της Τουρκίας.

"Η νέα αυτή πρόκληση αποτελεί απτό παράδειγμα της στάσης της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να περιφρονεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει  τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλασσίων ζωνών της. Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση της απροκάλυπτα προκλητικής και κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, η οποία επιλέγει να απομακρύνεται  με γοργά βήματα, και οριστικά, από τη διεθνή νομιμότητα, μη διστάζοντας να θέσει σε κίνδυνο  την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.", αναφέρεται.

Η Λευκωσία καλεί επίσης εκ νέου την ΕΕ να να συνεχίσει τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας, υπό το φως των συνεχιζόμενων παράνομων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο."

Χθες η Δημοκρατία εξέδωσε Navtex στην ίδια περιοχή που δέσμευσε η Άγκυρα για τη γεώτρηση του Yavuz ενώ παράλληλα προειδοποιεί με νέα εντάλματα σύλληψης.

Στη NAVTEX που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το γεωτρύπανο "Γιαβούζ" και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας . Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές