Κόσμος

«Κύβος του Ρούμπικ»: Ο ιδιοκτήτης του χάνει τα δικαιώματα εμπορικού σήματος του διάσημου παιχνιδιού

Ο ιδιοκτήτης του Κύβου του Ρούμπικ δεν κατάφερε να κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμβληματικό παζλ που εφηύρε.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο αποφάσισε την Πέμπτη ότι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ είχε δίκιο που ακύρωσε την προστασία του trademark (εμπορικό σήμα) για τον πολύχρωμο κύβο που κράτησε τα χέρια μικρών και μεγάλων απασχολημένα από τη δεκαετία του 1970.

«Δεδομένου ότι τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά αυτού του σχήματος είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί το τεχνικό αποτέλεσμα που συνίσταται στην περιστρεφόμενη ικανότητα αυτού του προϊόντος, το σχήμα αυτό δεν θα μπορούσε να καταχωριστεί ως εμπορικό σήμα της ΕΕ», ανέφερε το δικαστήριο.

Σε μια νομική μάχη με την Ευρώπη, η οποία έχει πάρει σχεδόν τόσες «στροφές» όσες και ο διάσημος κύβος, η γερμανική εταιρεία παιχνιδιών Simba Toys GmbH αγωνίζεται από το 2006 κατά της χορήγησης προστασίας για το εμπορικό σήμα από την ΕΕ. Ένα μικρότερο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε υπέρ των δικαιωμάτων του κύβου το 2014, αλλά δύο χρόνια αργότερα το ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ δήλωσε ότι το δίκαιο των εμπορικών σημάτων της ΕΕ εμποδίζει μια εταιρεία να αποκτήσει «μονοπώλιο στις τεχνικές λύσεις ή στα λειτουργικά χαρακτηριστικά ενός προϊόντος».

Το γραφείο που είναι υπεύθυνο για τη χορήγηση δικαιωμάτων εμπορικού σήματος σε όλη την ΕΕ το 2017 ακύρωσε το trademark του κύβου, σύμφωνα με την καθοδήγηση του ανώτατου δικαστηρίου. Η Rubik’s Brand Ltd. άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής, μεταφέροντας την υπόθεση πίσω στα δικαστήρια της ΕΕ. Στην απόφαση της Πέμπτης μπορεί να ασκηθεί έφεση για άλλη μια φορά.

Ο Ούγγρος εφευρέτης Erno Rubik το 1974 δημιούργησε έναν συμπαγή κύβο με έγχρωμα αυτοκόλλητα που στρίβουν και στρέφονται χωρίς να χωρίζουν. Ήταν «ένα αντικείμενο που δεν έπρεπε να είναι εφικτό να λυθεί», λέει η επίσημη ιστοσελίδα του Κύβου του Ρούμπικ.

Ο ίδιος ο Rubik χρειάστηκε ένα μήνα για να βρει τη λύση. Υπάρχουν «42 πεντάκις εκατομμύρια πιθανότητες, αλλά μόνο μία σωστή λύση» έτσι ώστε όλες οι πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες με ομοιόμορφο τρόπο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ