Εσωτερική Ασφάλεια

Κόκκινος συναγερμός για την Ελλάδα - Τζιχαντιστές στα νησιά του Αιγαίου

Σε κατάσταση κινδύνου φαίνεται να βρίσκεται η Ελλάδα ύστερα από τη σήμανση κόκκινου συναγερμού από την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ, που φοβούνται το ενδεχόμενο παρουσίας ομάδων τζιχαντιστών μεταξύ των προσφύγων που μένουν στους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου. Ισχυροί προβληματισμοί εγείρονται εξίσου και για την απόπειρα πρώην υποστηρικτών του ISIS να διεισδύσουν στην Ευρώπη μέσα από την Τουρκία και την Ελλάδα.

Στο επίκεντρο οι Ευρωπαίοι που εντάχθηκαν στο ISIS και μπορεί να επιστρέψουν

Ο Αμερικανός επιτετραμμένος για τη Συρία είχε ανακοινώσει ότι από τους 7.000 τζιχαντιστές που κρατούνται από Κούρδους στη Συρία, οι 1.000 είναι Ευρωπαίοι πολίτες που είχαν ταξιδέψει στη χώρα για να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS. Στις ελληνικές Αρχές πράγματι «υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο επαναπατρισμού των λεγόμενων ξένων μαχητών», όπως δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, στην «Καθημερινή». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν τα στοιχεία και παρακολουθούν ποιοι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές παραμένουν υπό κράτηση και ποιοι έχουν αποδράσει και μπορεί να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο των αυξημένων ελέγχων, στελέχη της Europol που ειδικεύονται σε θέματα αντιτρομοκρατίας αναμένεται να βρεθούν στον Έβρο από την 1η Νοεμβρίου ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους υπόπτων για τζιχαντισμό στις βάσεις της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Τέλος, ο Κλάδος Αλλοδαπών στην ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην επικαιροποίηση των «δεικτών επικινδυνότητας» που χρησιμοποιούνται κατά την υποδοχή και ταυτοποίηση αλλοδαπών που φτάνουν στη χώρα, σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται η ίδια εφημερίδα.

Ανησυχία για τζιχαντιστές και στη Σάμο

Την ίδια στιγμή, ανησυχία έχουν προκαλέσει στις Αρχές οι αναφορές για ύπαρξη τζιχαντιστών στη Σάμο, την ώρα που το νησί βρίσκεται στα όρια του αναφορικά με το μεταναστευτικό και ενώ είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια την προηγούμενη εβδομάδα και φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Μετά τα γεγονότα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών αρνήθηκε να επιστρέψει στον καταυλισμό και έμενε σε δημόσιο χώρο στο κέντρο της πόλης της Σάμου. Σύμφωνα με τους ίδιους, αιτία δεν ήταν προβλήματα στον καταυλισμό, αλλά οι απειλές που δέχονται από μικρή ομάδα ατόμων τα οποία εμφανίζονται ως οπαδοί του ISIS, σύμφωνα με δημοσίευμα στη «Real News».

Κλιμάκια της αστυνομίας επιχειρούν να ελέγξουν τη βασιμότητα των καταγγελιών. Παρότι υπάρχουν σκέψεις ότι μπορεί οι ισχυρισμοί να μην αληθεύουν και οι αιτούντες άσυλο να έμειναν εκτός ΚΥΤ ώστε να πιέσουν να φύγουν από το νησί, υπάρχουν ταυτόχρονα στοιχεία που συνηγορούν στην ύπαρξη τζιχαντιστών εντός του ΚΥΤ στη Σάμο. Το πρώτο είναι ότι παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει τόσο σε εργαζομένους στο ΚΥΤ όσο και σε εκπροσώπους ΜΚΟ αλλά και κατοίκους της Σάμου.

Το δεύτερο είναι ότι έχουν γίνει περιγραφές των φερόμενων μελών του ISIS και πρόκειται για άνδρες άνω των 30 ετών που έφτασαν στη Σάμο από περιοχές της Συρίας που μέχρι πρότινος κατείχε το ISIS, σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα.

Την ανησυχία για ύπαρξη τζιχαντιστών στον καταυλισμό στη Σάμο αναζωπύρωσε εξάλλου ένα ύποπτο μήνυμα στο Facebook, γραμμένο στα αραβικά, αναφορικά με τη φωτιά την προηγούμενη εβδομάδα. Παρότι αρχικά υπήρξαν φόβοι ότι το μήνυμα καλούσε να μπει φωτιά στη Σάμο, το αραβόφωνο κλιμάκιο τις Αντιτροµοκρατικής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μήνυμα ήταν απλή διαπίστωση για την ύπαρξη πυρκαγιάς, σύμφωνα με την εφημερίδα. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό του ανθρώπου πίσω από το επίμαχο προφίλ που ανήρτησε το μήνυμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ