Κύπρος

Κατεχόμενα: Ανησυχία για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης σε τουριστική περιοχή

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», η βάση θα δημιουργηθεί σε οικόπεδα που γειτνιάζουν με ξενοδοχειακές μονάδες, στον κόλπο όπου υπάρχει λιμάνι, το οποίο χρησιμοποιείτο για την εξαγωγή χαρουπιών.

Αντιδράσεις προκαλούν στα κατεχόμενα φήμες ότι σε παραθαλάσσια περιοχή στο κατεχόμενο Τρίκωμο θα δημιουργηθεί «στρατιωτική βάση» με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς» να αναφέρεται στο θέμα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η βάση θα δημιουργηθεί σε οικόπεδα που γειτνιάζουν με ξενοδοχειακές μονάδες, στον κόλπο όπου υπάρχει λιμάνι, το οποίο χρησιμοποιείτο για την εξαγωγή χαρουπιών, ενώ έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές άδειες και, όπως αναφέρεται, έχει απαγορευτεί και η φωτογράφιση της περιοχής.

Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο δημιουργίας «στρατιωτικής βάσης» θα επηρεάσει τον τουρισμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, στην περιοχή θα υπάρχουν και αποθήκες πυρομαχικών, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια.

Το "πολεοδομικό σχέδιο" για την περιοχή ορίζει πως μπορούν να κτιστούν ξενοδοχεία μέχρι και τέσσερις ορόφους, ενώ υπάρχουν και πρόνοιες δημιουργίας ποδηλατοδρόμων, παραλιών και πεζοδρόμων με πράσινους χώρους.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι η «διοίκηση στρατού» έχει προχωρήσει στην έκδοση αδειών από την «αρχή ηλεκτρισμού», «τηλεπικοινωνιών», «υδατοπρομήθειας», «δημοσίων έργων» και «τμήμα πολεοδομίας».

Σε δηλώσεις του ο ”προέδρος” της Τουρκοκυπριακής «ένωσης εργολάβων οικοδομών», Τσαφέρ Γκιουρτσαφέρ, εξέφρασε την απογοήτευση του αφού ενώ έγιναν οι προσπάθειες και αναμένετο η μετακίνηση «στρατιωτικών μονάδων» μεταξύ Αμμοχώστου και Τρικώμου τώρα φήμες φέρουν τη δημιουργία νέας βάσης στην περιοχή ζητώντας παράλληλα από την λεγόμενη «κυβέρνηση» να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος.

Είπε ακόμα ότι η δημιουργία μιας «στρατιωτικής βάσης» αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των «κυβερνητικών τμημάτων».

Πηγή: protothema.gr (Μανώλης Καλατζής)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...