Κόσμος

Καλεντερίδης: Πρώτη η Ρωσία αναψε πράσινο φως για εισβολή Συρία

Για τους λόγους που οι Τούρκοι θέλουν να εισβάλουν στη Συρία μίλησε στην Εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, τονίζοντας ότι τo πράσινο φως για εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, σε πολιτικό και όχι επιχειρησιακό επίπεδο, το άναψαν οι Ρώσοι.

Υπενθύμισε ότι από τα Χριστούγεννα του 2018 ο Ερντογάν είπε «μια βραδιά θα έρθω χωρίς να το περιμένετε», μια φράση που χρησιμοποιήθηκε και στην τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο.

https://youtu.be/CIbH1ai-IBI

Η Τουρκία έκτοτε απειλούσε ότι θα εισβάλει στην περιοχή της Βόρειας Συρίας, στην οποία οι Κούρδοι με τις ΗΠΑ ίδρυσαν ένα αυτόνομο Κουρδικό κράτος.

«Τον Αύγουστο ΗΠΑ και Τουρκία αποφάσισαν ένα μηχανισμό ασφαλείας, ο οποίος με έδρα την Ούφρα, την Αλεξανδρινή Έδεσσα, θα οργάνωνε και θα διεξήγαγε κοινές περιπολίες όπως και έγινε».

Όπως εξήγησε ο μηχανισμός αυτός, εδώ και ένα μήνα λειτουργεί και έχουν γίνει ήδη κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας σε μια ζώνη εύρους 5-10 χλμ, ενώ οι Κούρδοι απέσυραν τις δυνάμεις τους και, κατ’ απαίτηση των Τούρκων, κατέστρεψαν τα οχυρωματικά έργα που έκτιζαν για χρόνια, λαμβάνοντας εγγυήσεις από τους στρατηγούς των ΗΠΑ ότι ο στρατός θα είναι εκεί, μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, για να αποτρέψει μια επίθεση

«Ξαφνικά η Τουρκία δήλωσε πως δεν της αρέσει αυτή η συμφωνία και έδωσε προθεσμία μια βδομάδα για να εισβάλει. Τότε η Ρωσία άλλαξε την πολιτική της, δίνοντας συγκατάθεση στην Άγκυρα για να εισβάλει».

«Ο Ρώσοι περίμεναν να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Όταν οι Τούρκοι πήραν το θάρρος και είπαν στις ΗΠΑ ότι θα εισβάλουν, ο Τραμπ έκανε πίσω και έδωσε το πράσινο φως για εισβολή σε δυο περιοχές. Γι’ αυτό και ο Τραμπ αργότερα είπε πως αν η Άγκυρα ξεφύγει θα την καταστρέψει οικονομικά», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καλεντερίδης εξήγησε τη σημασία του κουρδικού αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές. Η Ευρώπη, όπως είπε, χρωστάει πάρα πολλά στους Κούρδους που έδωσαν 11 χιλιάδες νεκρούς, θυσιάζοντας νέους και νέες στα πεδία των μαχών. «Τους χρωστάμε όλοι μας, Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Κύπριοι, Ελλαδίτες. Δεν άξιζε, ούτε από τη Ρωσία ούτε από την Αμερική, αυτή η συμπεριφορά. Από αυτό σε Κύπρο και Ελλάδα θα πρέπει να πάρουμε μάθημα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ