Κίνα

Κίνα: Στο δρόμο προς μία γραπτή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ



Ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιου σημείωσε ότι η Κίνα θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τις βασικές ανησυχίες του άλλου, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και στόχο να σταματήσει ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ο Λιου, ο κύριος διαπραγματευτής της κινεζικής πλευράς στις εμπορικές συνομιλίες, ανέφερε σε μια έκθεση εικονικής πραγματικότητας στην Nanchang, πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής επαρχίας Jiangxi, ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ «σημείωσαν σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς, θέτοντας ένα σημαντικό θεμέλιο για την υπογραφή μιας σταδιακής συμφωνίας», ανέφερε το CNBC. Οι δύο χώρες έφθασαν σε περιορισμένη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, προσπαθώντας να τερματίσουν τον εμπορικό πόλεμο που συγκλόνισε τις παγκόσμιες αγορές. Και οι δύο πλευρές εργάζονται πλέον για μια γραπτή συμφωνία.

«Η διακοπή της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ωφελεί την Κίνα, τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό είναι που ελπίζουν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές», δήλωσε ο Λιου.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος είπε το Σάββατο ότι η Κίνα θα εντείνει τις επενδύσεις σε βασικές τεχνολογίες για να επιταχύνει την οικονομική αναδιάρθρωση, προσθέτοντας ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν «πολύ φωτεινές» παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο στο 6,0%.

«Δεν ανησυχούμε για βραχυπρόθεσμη οικονομική αστάθεια. Έχουμε κάθε εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να επιτύχουμε μακροοικονομικούς στόχους για το έτος», δήλωσε ο Λιου.

Ο Λιου επισήμανε ότι οι βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ωφέλησαν τον κόσμο.

«Η ανάπτυξη της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ συνδέεται με την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρου του κόσμου. Η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να συναντηθούν στα μισά του δρόμου, βασισμένες στην ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό, αντιμετωπίζοντας τις βασικές ανησυχίες του άλλου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα καλό περιβάλλον και να επιτύχουν τους κοινούς στόχους των δύο πλευρών», πρόσθεσε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η προσωρινή εμπορική συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου θα μπορούσε να μειώσει την ζημία που υπέστησαν οι δύο χώρες κατά την διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών, περιορίζοντας τις ζημιές για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 0,6%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ