Κόσμος

Κένυα: Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε βομβιστική ενέργεια

Τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες το απόγευμα στην Κένυα, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν επλήγη από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, αναφέρει αστυνομική έκθεση που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε περιοχή της κομητείας Γκαρίσα, που γειτονεύει με τη Σομαλία. Αξιωματικός της αστυνομίας που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο τόνισε πως θεωρείται ότι η ενέργεια — για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης μέχρι στιγμής — έγινε από «μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ».

Νωρίτερα, η κενυατική αστυνομία έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της για βομβιστική ενέργεια με πολλούς νεκρούς, χωρίς να διευκρινίσει πόσα είναι τα θύματα.

Στην περιοχή εστάλησαν ενισχύσεις για να αναζητήσουν τους δράστες της επίθεσης, ανακοίνωσαν οι αρχές στο Ναϊρόμπι.

Η κομητεία Γκαρίσα μετατρέπεται συχνά σε θέατρο αιφνιδιαστικών επιθέσεων της Σεμπάμπ, ειδικά εναντίον στελεχών των κενυατικών δυνάμεων ασφαλείας. Τη 15η Ιουνίου, τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί υπό παρόμοιες συνθήκες στην κομητεία Ουάτζιρ, βορειότερα.

Η χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών εναντίον περιπόλων της αστυνομίας και του στρατού της Κένυας σε βόρειες και ανατολικές παραμεθόριες περιοχές είναι σχετικά συχνή. Η Σεμπάμπ — η οποία ανήκει στο δίκτυο της Αλ Κάιντα — έχει στο παρελθόν αναλάβει την ευθύνη για αρκετές τέτοιες ενέργειες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες κενυάτες αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Η τζιχαντιστική οργάνωση πολεμά για να ανατρέψει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Μογκαντίσου, η οποία υποστηρίζεται από την αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM). Η Σεμπάμπ έχει διαπράξει επανειλημμένα πολυαίμακτες επιθέσεις στην κενυατική επικράτεια από το 2011, μετά την έναρξη της επέμβασης των κενυατικών δυνάμεων στη νότια Σομαλία.

Το 2013, τουλάχιστον 67 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι. Το 2015, επίθεση σε πανεπιστήμιο της Κένυας στοίχισε τη ζωή σε 148 ανθρώπους. Νωρίτερα φέτος, πάνω από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με στόχο ξενοδοχείο όπου διαμένουν συχνά δυτικοί στην κενυατική πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...