Υγεία

Ιός Δυτικού Νείλου και εποχική γρίπη: Σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα

Χαμηλή είναι ακόμη η κυκλοφορία της γρίπης στη χώρα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο απολογισμός παραμένει στα ίδια επίπεδα με εκείνα της προ-περασμένης εβδομάδας, δηλαδή της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου (1-7 Οκτωβρίου), οπότε είχε καταγραφεί ένα κρούσμα σοβαρής μορφής της γρίπης. Αφορούσε 71χρονο ταξιδιώτη, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σημειώνεται πως δεν είχε εμβολιαστεί.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι επισκέψεις πολιτών σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Τονίζουν όμως ότι υπάρχει σημαντικό χρονικό περιθώριο, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του κύματος της εποχικής γρίπης, δηλαδή για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Συνεχίζεται ακόμη η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου

Πιο χαμηλή, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών. Ωστόσο, ο ιός και η λοίμωξη που προκαλεί αφήνουν ακόμη αποτυπώματα, ασθενείς και νεκρούς. Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί πέντε νέα κρούσματα, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο.

Παράλληλα, παραμένουν ακόμη σε νοσοκομεία 7 ασθενείς, με επιπλοκές από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου – οι 4 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι 3 σε κλινικές.

Από την αρχή της περιόδου μέχρι και σήμερα έχουν διαγνωστεί 225 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 139 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και τα 86 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, δηλαδή εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα, έχουν καταγραφεί συνολικά 30 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...