Ιστορία

Ιστορικό ντοκουμέντο: Ολόκληρη η επιστολή της Ασημούλας, όπως δημοσιεύτηκε στο τεύχος της «Γυναικείας Δράσης», τον Μάιο του 1943

Οι Έλληνες, κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-1944) πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση εναντίον των κατακτητών τόσο στις πόλεις, όσο και στα βουνά, μέσω των αντάρτικων οργανώσεων. Μπορούμε να πούμε ότι η αντίσταση ξεκίνησε σχεδόν αμέσως, με την έναρξη της Κατοχής, τον Απρίλιο του 1941. Αρχικά, ήταν προϊόν αυθόρμητων ενεργειών μεμονωμένων πολιτών ή μικρών ομάδων. Σταδιακά, όμως, απέκτησε οργανωμένη μορφή. Ο πολυπληθέστερος αντάρτικος στρατός ήταν ο ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός). Σε αυτόν είχαν προσχωρήσει και «κλαρίτες». Κάποιοι από αυτούς βγήκαν στο Βουνό με τις γυναίκες τους.

Οι γυναίκες αυτές δεν έχουν σχέση με τις χειραφετημένες και μορφωμένες γυναίκες των πόλεων, οι οποίες στο Μεσοπόλεμο διεκδικούσαν το δικαίωμα της ψήφου. Κατάγονταν από τα χωριά, είχαν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, αλλά επιθυμούσαν να πολεμήσουν και πολέμησαν για τη λευτεριά της πατρίδας τους.

Η επιστολή μιας γενναίας αντάρτισσας

Μία από αυτές ήταν και η Ασημούλα που βγήκε στο Βουνό με τον αρραβωνιαστικό της, τον Θεοχάρη. Ανήκαν στο 1ο Τάγμα του ΕΛΑΣ. Η Ασημούλα, αποδείχτηκε πολύ γενναία αντάρτισσα και καθόλου δεν περιορίστηκε στα της φροντίδας του Θεοχάρη. Η Ασημούλας μάς είναι γνωστή από την επιστολή που έστειλε στη «Γυναικεία δράση», ένα ΕΑΜικό γυναικείο έντυπο, στη συντακτική επιτροπή του οποίου ήταν η Μέλπω Αξιώτη και η Διδώ Σωτηρίου, δύο σπουδαίες λογοτέχνιδες. Το γράμμα της Ασημούλας, αντάρτισσας στα Δερβενοχώρια, δημοσιεύτηκε ατόφιο, χωρίς παρεμβάσεις, με τα ορθογραφικά του λάθη.

Εδώ ολόκληρη η επιστολή της Ασημούλας, όπως δημοσιεύτηκε στο τεύχος της «Γυναικείας Δράσης», τον Μάιο του 1943. Ευγενική παραχώρηση από την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη, από το βιβλίο της, «Η γυναίκα της Αντίστασης», των εκδόσεων Κουκκίδα.

Γυναικεία Δράση, ΕΑΜ Αθήνας, φ. 18, 24/5/1943 

Η ΑΝΤΑΡΤΙΣΣΑ

(Δημοσιεύομε το γράμμα της ακριβώς όπως μας τόστειλε)

Αγαπητέσ μου Συναγωνίστιες, Καλημέρα σας 

Μετά μεγάλησ μου χαράς σας στέλνω το χαρμόσινο μήνιμα της Ελλάδασ μας ότι η Ελλας ζη και θα ζη παντοτινά και θα γράψω της πιο λαμπρές Υστορίεσ της. Συναγωνίστριες, εμης αγωνιζόμεθα μέσα στα βουνά σκληρά καθώς και εσις μέσα στης πόλοις πρέπη να εργαστήτε δια της ανάγκες που έχωμε. Η Ελεφθερήα μας λάμπη σαν τον ήλιο θα την δούμε πολλοί σύντομα μόνο φροντήσεται να γήνεται καλές ΕΑΜΗΤΟΙΣΕΣ διότι αυτό είνε που θα μας δόσι το φως. πολλά ήθελα να σας γράψο αλλά δυστιχός στερούμε γραμματικές γνώσις. αυτά τα ολίγα έμαθα μόνο θα σας παρακαλέσο εάν μπορίται στήλτε μουμερικά ζεύγη κάλτσες μάλλινες και κανένα πουλόβερ, και πλησιάζοντας κάτι θα ανταμόσομε και θα φιληθούμε και θα φωνάξωμε όλλαις μαζί ζήτω η ελευθερεία Ζήτω το ΕΑΜ και το ΕΛΑΣ.

'Ετερο σας φιλό η συναγωνίστρια Ασημούλα μαζί με τον Αραβονιαστικό μου Θεοχ. Πολύχρονον

Περιμένο γράμμα σας το σηντομότερο 

Εκ Παρνασσού τη 6/4/1943

Ευγενική παραχώρηση από την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη, από το βιβλίο της «Η γυναίκα της Αντίστασης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ