Εθνικά θέματα

Θ. Καρυώτης: Το σχέδιο για «μοιρασιά» στο Αιγαίο των ΗΠΑ και το «κλειδί» της ΑΟΖ με την Λιβύη (βίντεο)

Ο ομότιμος καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέρυλαντ και ο άνθρωπος που θεωρείται με 40 χρόνια ενεργούς προσπάθειας ο «πατέρας» της Ελληνικής ΑΟΖ , ο Θεόδωρος Καρυώτης, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Ελλάδα για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «η ιστορία της Ελληνικής ΑΟΖ» , μιλώντας σήμερα στον 98.4 με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις και την εισβολή της Τουρκίας στην Βόρειο Συρία και τις προκλήσεις σε Κύπρο, αλλά και το Καστελλόριζο και την ΑΟΖ της Λιβύης, τόνισε πρωτίστως ότι η κρισιμότητα της ΑΟΖ για την Ελλάδα είναι κομβική.

Οι ΗΠΑ που στρατηγικά επιμένουν από το 1973 σε συν-διαχείριση και συν-εκμετάλλευση σε Αιγαίο και Κύπρο, των δικών μας όμως κυριαρχικών δικαιωμάτων, ώστε να μην υπάρχει ελληνοτουρκική σύρραξη, είναι η βασική πηγή που το ελληνικό πολιτικό σύστημα διαχρονικά, φοβάται να προχωρήσει σε ανακήρυξη, οριοθέτηση και υπεράσπιση της ΑΟΖ της Ελλάδας.

Κατά τον ίδιο σε αυτή την φάση, επείγει η οριοθέτηση με Κύπρο, Αίγυπτο και η επικαιροποίηση των κινήσεων μας με Λιβύη, όταν η Τουρκία είναι προφανές ότι τρέχει να οριοθετήσει με την κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης ΑΟΖ, ώστε να μπλοκάρει Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Θεόδωρος Καρυώτης εξήγησε τα «κλειδιά» γύρω από την ΑΟΖ, ενώ αναφέρθηκε και στην παραδοξότητα η Τουρκία που δεν ήθελε να αποδεχτεί την ύπαρξη ΑΟΖ, σήμερα όχι μόνο μιλάει, αλλά παρουσιάζει και δεκάδες χάρτες, ενώ εμείς δεν έχουμε να επιδείξουμε παρά μόνο έναν εδώ και δεκαετίες και αυτός είναι του ίδιου του κ. Καρυώτη, όπως τον αντέγραψε από τις ΗΠΑ , στη λογική του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

https://www.youtube.com/embed/IHpikvH4028

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ