Κυβέρνηση

Η Τουρκία κατηγορεί Ελλάδα & Κύπρο πως στηρίζουν τους Κούρδους - «Ούτε βήμα πίσω για την ανατολική Μεσόγειο»

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που έγινε πριν από μερικά 24ωρα στο Κάιρο και καταδίκασε τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο κι όχι μόνο ενόχλησε την Άγκυρα σε τέτοιο βαθμό, που το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση.

Η Τουρκία, την ώρα που εισβάλει στη Συρία (!), κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο πως στηρίζουν την τρομοκρατία (!) και τις θέσεις των Κούρδων της Συρίας και διαμηνύει για άλλη μια φορά πως δεν προτίθεται να σταματήσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο!

Προκλητική ανακοίνωση με την οποία αρχικά υποστηρίζει ότι η διακήρυξη που υπέγραψαν την Τρίτη Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος «δεν έχει καμία αξία και είναι αβάσιμη» εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση οι Τούρκοι επιτίθενται σε Ελλάδα και Κύπρο γράφοντας ότι «η διακήρυξη αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα για το πώς το δίδυμο Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων εμπλέκει περιφερειακές χώρες και τις χρησιμοποιεί ως εργαλεία για τις μαξιμαλιστικές εθνικές τους πολιτικές και σε βάρος του διεθνούς δικαίου».

Οι Τούρκοι κατηγορούν επίσης την ελληνοκυπριακή πλευρά για το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί ακόμα το Κυπριακό γράφοντας ότι «η πλευρά που απέρριεψε το σχέδιο Ανάν το 2004 και έφυγε από το τραπέζι στο Κραν Μοντανά το 2017 είναι γνωστή σε όλους».

Ειδικά για το Κυπριακό το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας λέει ότι «δεν θα επιλυθεί για όσο διάστημα το δίδυμο Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων που αγνοεί την ύπαρξη των τουρκοκυπρίων θα αρνείται την πολιτική τους ισότητα και θα τους αντιλαμβάνεται ως μειονότητα».

«Αυτή η νοοτροπία αποτελεί τον βασικό λογο πίσω από την αποτυχία κάθε διαπραγμάτευσης τις τελευταίες πέντε δεκαετίες» υποστηρίζει σε προκλητικό ύφος το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Άγκυρα σημειώνει, τέλος, ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Το κείμενο της διακήρυξης που υπέγραψαν Μητσοτάκης-Αναστασιάσδης-Αλ Σίσι την Τρίτη ανέφερε για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο:

«Οι Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξέφρασαν τη βαθειά ανησυχία τους σχετικά με την παρούσα κλιμάκωση εντός των θαλάσσιων ζωνών στο ανατολικό τμήμα της Μεοσγείου και ειδικότερα, καταδικάζουν έντονα της συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καθώς και τις νέες προσπάθειες για την πραγματοποίηση παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, σε θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής η οποία απειλεί τη σταθερότητα ευρύτερα, την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο». 

Οι ηγέτες των τριών χωρών καταδίκασαν και τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία: «Εκφράζοντας τη βαθειά ανησυχία τους για την ανακοίνωση της Τουρκίας αναφορικά με την παράνομη και παράτυπη στρατιωτική δράση σε συριακά εδάφη, και τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί ενότητα, η δημογραφική και εδαφική ακεραιότητα, και καταδικάζουν έντονα την τουρκική προσπάθεια να την υποθάλψουν ή να προχωρήσουν σε δημογραφική αλλοίωση της Συρίας».

Όσον αφορά τα ενεργειακά Αναστασιάδης, Μητσοτάκης και Σίσι «εξέφρασαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία μέσα από μια σειρά συμφωνίες για έρευνα και μεταφορά φυσικού αερίου». Τονίζοντας την ίδια ώρα πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...