Κόσμος

Η Τουρκία έπληξε 180 στόχους: Με κομάντος από τη «Στρατιά του Αιγαίου» & μονάδες από την Ανατολική Θράκη χτυπά ο Ερντογάν στη Συρία

Η Τουρκία εισέβαλε στη βορειοανατολική Συρία, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή και αφού... διευκολύνθηκε από τον Ντόναλτν Τραμπ.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, πάνω από 180 επιθέσεις κατά Κουρδικών στόχων, όπως λέει το υπουργείο Αμυνας της χώρας, ωστόσο έρχονται εικόνες από γειτονιές αμάχων όπου επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς τους. Σπίτια έχουν καταστραφεί και μάλιστα 8 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός προς το παρόν, ο αριθμός των τραυματιών.

Αυτό που αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ, είναι πως οι βομβαρδισμοί έχουν πλήξει ακόμη και τις χριστιανικές κοινότητες, όπου υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραυματίες, σύμφωνα με το North Press Agency. 

Βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, με αμάχους να μεταφέρονται τραυματισμένοι στα νοσοκομεία, ενώ κάνουν λόγο για προσπάθεια «αφανισμού των Κούρδων από πλευράς Τουρκίας».

Οι μάχες του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζονταν ως τη νύχτα, με τις αραβικές χώρες να αντιδρούν έντονα, αλλά την Τουρκία να συνεχίζει την στρατιωτική της επιχείρηση κανονικά. Σύμφωνα με τον απολογισμό στη διάρκεια της νύχτας, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 11 (άλλες πληροφορίες στα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15), με 8 από αυτούς να είναι άμαχοι, ενώ οι τραυματίες είναι δεκάδες. Ωστόσο η εικόνα ακόμη δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη.

Πάνω από 180 στόχους έπληξε ο Τουρκικός στρατός

Συρία: Επίθεση από τέσσερα σημεία

Η χερσαία επίθεση της Τουρκίας με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης», ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης στα σύνορα, περνώντας από τέσσερα διαφορετικά σημεία, με τις δυνάμεις να χτυπούν την πόλη Τελ Αμπιάντ, την Καμισλί και την Ρας Αλ Αϊν, καθώς και μερικά χωριά. Η Τελ Αμπιάντ είναι πόλη που ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μουσταφά Μπαλί με tweet του είπε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία. Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη. Συνολικά μέσα στη νύχτα, είχαν πλήξει 181 στόχους από αέρος και από ξηρά, όπως ανέφερε ο Στρατός.

Τι βλέπει το Ελληνικο Πεντάγωνο

Μπορεί ο τουρκικός στρατός να παρουσιάζει ως αιχμή του δόρατος της επίθεσης στη Συρία, την αφρόκρεμα των Τούρκων Commandos, τους "Bordo Bereliler", οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι στην πλειονότητά τους οι επίλεκτοι καταδρομείς που ήδη λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση ‘ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ’ έχουν μεταφερθεί στα σύνορα από σχηματισμούς που ανήκουν στη λεγόμενη‘’Στρατιά του Αιγαίου’.

Πολεμική εμπειρία

Οι Τούρκοι στρατηγοί φαίνεται από πλήθος πηγών ότι μετακίνησαν στην εμπόλεμη ζώνη αλλά και πιο πίσω, ως εφεδρείες, ολόκληρες μονάδες -κυρίως μηχανοκίνητου πεζικού και αρμάτων μάχης- που ανήκουν σε σχηματισμούς οι οποίοι εδρεύουν στην Ανατολική Θράκη.

Έκτιμάται ότι περίπου το 50% των δυνάμεων του τουρκικού στρατού από την Αν. Θράκη έχει εγκαταλείψει τα στρατόπεδα της περιοχής- απέναντι από τον Έβρο- και βρίσκεται στα σύνορα με την Συρία, σύμφωνα με τον Κώστα Σαρικά για το newpost.gr

Κινήσεις όχι τυχαίες. Όπως φαίνεται η τουρκική στρατιωτική ηγεσία θέλει ή καλύτερα "απαιτεί" να αποκτήσουν πολεμική εμπειρία και παραστάσεις πραγματικής αναμέτρησης, σημαντικές μονάδες ακόμα και ολόκληροι σχηματισμοί που εδρεύουν σε κάθε γωνιά της χώρας τους.

Η "ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ’’ είναι η 3η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στα Συριακά εδάφη από το 2016.

Είχαν προηγηθεί η ‘’ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ’’ και ο ‘’ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΑΙΑΣ ‘’.

Τόσο οι πρώτες δύο αλλά και αυτή που μόλις άρχισε, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Ελλήνων επιτελών και στρατιωτικών αναλυτών που εξάγουν ήδη πολύτιμα συμπεράσματα.

Αφορούν κυρίως την προπαρασκευή, τηντακτικής που ακολουθείται, τις δυνάμεις και τα μέσα που χρησιμοποιούνται τόσο στο πεδίο της μάχης, όσο και στα μετόπισθεν, αλλά και το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ