Εκκλησία

Η Μόσχα βρήκε την “Κερκόπορτα” και διχάζει την Ελλαδική Εκκλησία, η οποία τα ήθελε και τα έπαθε

Του Μάνου Χατζηγιάννη

H βιασύνη, η επιπολαιότητα, η αδυναμία αντίστασης σε ισχυρές πιέσεις, η τάση για διχόνοια (ίδιον του λαού μας άλλωστε) και γενικά όλες οι “παιδικές ασθένειες” της Ελλαδικής Εκκλησίας φάνηκαν ξεκάθαρα στην υπόθεση της νέας ουκρανικής εκκλησίας.

Χθες οι Ρώσοι, όπως λίγο πολύ αναμενόταν, έστειλαν τελεσίγραφο: Διακοπή μνημόνευσης Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αν εκείνος μνημονεύσει τον Επιφάνιο, αλλά παράλληλα συνέχιση της κοινωνίας με όσους Έλληνες Ιεράρχες δεν αναγνωρίσουν την νέα εκκλησία. 

Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ το Πατριαρχείο Μόσχας θα αντιμετωπίζει την Ελλαδική Εκκλησία σαν δύο εκκλησίες.

Η Μόσχα βρήκε την “Κερκόπορτα” του ελληνικού “ιερού” διχασμού και είναι έτοιμη να επιφέρει βαρύ πλήγμα.

Βέβαια για να βρει κάποιος την κάθε “Κερκόπορτα” πάει να πει πως κάποιοι άλλοι του έδωσαν την δυνατότητα. Με τις τραγελαφικές καταστάσεις που επικρατούν στο εσωτερικό της Ελλαδικής Εκκλησίας, που μια εβδομάδα μετά την συνεδρίαση της Ιεραρχίας ψάχνουμε ακόμη τι αποφασίστηκε, αν υπήρξε αναγνώριση ή δεν υπήρξε, αν έπρεπε να ψηφίσουν ή αν δεν έπρεπε, με ενστάσεις επί ενστάσεων διαφόρων Μητροπολιτών, οι Ρώσοι βρήκαν πάτημα να μιλούν για μη ειλημμένη απόφαση, αφού δεν υπάρχει κάποιο σχετικό έγγραφο, και με τον τρόπο αυτό να διχάσουν το σώμα της Εκκλησίας μας, κάτι που βέβαια είχε κάνει νωρίτερα και το Φανάρι πιέζοντας για την αναγνώριση για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Το γάντι στον Αρχιεπίσκοπο έριξε επομένως η Μόσχα και τώρα μένει να δούμε αν εκείνος θα αποδειχτεί άξιος της εμπιστοσύνης που του επιβεβαίωσαν ΔΙΣ και Ιεραρχία για να χειριστεί το ουκρανικό ζήτημα ή θα οδηγήσει την Ελλαδική Εκκλησία σε επικίνδυνες ατραπούς...

Πάντως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ήδη από το πρωί στην Θεσσαλονίκη και όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν:

“Τό Σάββατον, 19ην ἰδίου, ὁ Παναγιώτατος θά συλλειτουργήσῃ μετά τῆς Α. Μακαριότητος, τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ τῆς Παναγίας Ἀχειροποιήτου, συμπροσευχομένου καί τοῦ Ἐξοχ. κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, Προέδρου τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας.

Ἐξ ἑτέρου, ὁ Παναγιώτατος, κατά τό τετραήμερον μεταξύ 19ης καί 22ας τ.μ., θά εὑρίσκεται εἰς Ἅγιον Ὄρος, ἔνθα θά πραγματοποιήσῃ προσκυνηματικήν ἐπίσκεψιν εἰς διαφόρους Ἱ. Μονάς καί Σκηνώματα, ἐξ ἀφορμῆς τῆς συμπληρώσεως διακοσίων ἐτῶν ἀπό τῆς ἀνεγέρσεως τοῦ νεωτέρου Καθολικοῦ τῆς Ἱ. Μονῆς Ξενοφῶντος.

Τήν Πατριαρχικήν Συνοδείαν ἀποτελοῦν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Δράμας κ. Παῦλος καί Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλόχιος, οἱ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονος κ. Θεόδωρος καί Διάκονος κ. Γρηγόριος, Ὑπογραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ