Βαλκάνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη τα Δυτικά Βαλκάνια, λέει ο πρόεδρος Μαυροβουνίου

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τα Δυτικά Βαλκάνια» δήλωσε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, στη διάρκεια του αποχαιρετιστήριου δείπνου που παρέθεσε, στις Βρυξέλλες, στους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι

Ο κ. Τζουκάνοβιτς τόνισε ότι οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συναντήθηκαν με την κ. Μογκερίνι και στη συνάντηση αυτή πρωταγωνίστησε το θέμα των τελευταίων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική χωρών της περιοχής.

«Οι αποφάσεις αυτές ήταν απογοητευτικές και υπονόμευσαν την αξιοπιστία της ευρωπαϊκής πολιτικής στις χώρες αυτές» υπογράμμισε ο κ. Τζουκάνοβιτς, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε τηλεγράφημά του το κροατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Hina”.

Το “όχι” της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αντιμετωπίστηκε «με μεγάλη απογοήτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου και προσέθεσε:

«Είναι σαφές σε όλους τους πολίτες των Βρυξελλών που ασχολούνται με την κατάσταση στα Βαλκάνια ότι η ΕΕ χρειάζεται πολύ τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Σήμερα έχουμε μια σύγχυση στις σχέσεις αυτές, αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι ότι το μέλλον μας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι υπάρχει μια θέση στην ΕΕ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο κ. Τζουκάνοβιτς είπε ότι το Μαυροβούνιο ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις πριν από επτά χρόνια, «υπό σαφείς κανόνες που τώρα τίθενται υπό αμφισβήτηση» και συμπλήρωσε ότι «μια τέτοια πολιτική δεν ήταν προς το καλύτερο ευρωπαϊκό συμφέρον».

«Δεν είμαστε μόνο βαλκανικές χώρες, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τόσο την ανάγκη, όσο και τη δυνατότητα να μιλήσουν για τις προοπτικές του κοινού μας ευρωπαϊκού “σπιτιού”» επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...