Κόσμος

Η ελληνική επιγραφή στην προτομή του Τζέιμς Ντιν στο Λος Αντζελες - Τι σημαίνει; (εικόνες)

Πέρασε στην ιστορία ως ο «επαναστάτης χωρίς αιτία», ο ηθοποιός που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά του αμερικανικού κινηματογράφου. Ο Τζέιμς Ντιν έγινε θρύλος μετά τον αιφνίδιο θάνατό του πριν από 64 ολόκληρα χρόνια.

Τα αφιερώματα στον Τζέιμς Ντιν πολλά, εκείνο όμως που ξεχωρίζει είναι η προτομή του ηθοποιού που βρίσκεται στο Παρατηρητήριο Γκρίφιθ, που στέκει στο λόφο ψηλά από το Λος Άντζελες. Η επιλογή της τοποθέτησης του γλυπτού στο σημείο καθόλου τυχαία.


Η προτομή του Τζέιμς Ντιν με την ελληνική επιγραφή

Εκεί γυρίστηκε μια από τις σκηνές της ταινίας «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία», που τον καθιέρωσε ως Ζεν Πρεμιέ της γενιάς του. Εκείνο όμως που προκαλεί αίσθηση για εμάς στην Ελλάδα, είναι το γεγονός πως στο πλάι της προτομής, ο καλλιτέχνης έχει χαράξει μια φράση στα αρχαία ελληνικά.

«Σημαντικές σκηνές από την κλασική ταινία “Επαναστάτης χωρίς αιτία” γυρίστηκαν στο Παρατηρητήριο Γκρίφιθ την άνοιξη του 1955. Παρότι πολλές ταινίες έχουν γυριστεί εδώ, το φιλμ “Επαναστάτης χωρίς αιτία” είναι το πρώτο που προβάλει το Παρατηρητήριο και συνέβαλε στην διεθνή του φήμη» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιγραφή κάτω από την προτομή του Τζέιμς Ντιν.

https://youtu.be/eselLQax8us

Η ιστορία της προτομής του Τζέιμς Ντιν

Το 1955, ο Τζέιμς Ντιν βρισκόταν στο στούντιο του ζωγράφου και γλύπτη Κένεθ Κένταλ. Ο καλλιτέχνης ετοίμασε την προτομή ενός ηθοποιού που αποτελούσε το ίνδαλμα του Τζέιμς Ντιν, του Μάρλον Μπράντο. Αμέσως, ο 24χρονος τότε ηθοποιός ζήτησε από τον Κένταλ να φιλοτεχνήσει και για εκείνον ένα παρόμοιο γλυπτό.

Η είδηση του θανάτου του όμως πρόλαβε τις εξελίξεις. O γλύπτης ξεκίνησε το γλυπτό το ίδιο βράδυ του θανάτου του Τζέιμς Ντιν και δεν σταμάτησε να φιλοτεχνεί πίνακες, γλυπτά και άλλα έργα για εκείνον μέχρι και το θάνατό του το 2006.


Η προτομή του Τζέιμς Ντιν δεσπόζει σε κεντρικό σημείο στο αίθριο του Παρατηρητηρίου Γκρίφιθ

Δεκαετίες μετά την ολοκλήρωση του έργου, εις ανάμνηση των γυρισμάτων στο Παρατηρητήριο Γκρίφιθ για τις ανάγκες της ταινίας «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία», η προτομή τοποθετήθηκε στη δυτική πλευρά του λόφου.

Η ελληνική επιγραφή στην προτομή του Τζέιμς Ντιν

Αν κανείς βρεθεί στο σημείο θα παρατηρήσει πως στο πλάι, ο γλύπτης της προτομής του Τζέιμς Ντιν έχει χαράξει μια φράση στα αρχαία ελληνικά. «ΘΕΡΕΟΣ ΝΕΟΝ ΙΣΤΑΜΕΝΟΕΟ» διακρίνεται σκαλισμένο στον χαλκό, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «στις αρχές του καλοκαιριού». Μια φράση που έρχεται να δηλώσει με θλίψη πόσο νέος έφυγε από τη ζωή ο Τζέιμς Ντιν.


Κοντινό στην επιγραφή στα ελληνικά στο πλάι της προτομής του Τζέιμς Ντιν

Την επιγραφή είχε παρατηρήσει πριν χρόνια η Ελληνίδα ηθοποιός Ιωάννα Τριανταφυλλίδου κατά την επίσκεψή της στο Παρατηρητήριο. Το νόημα της αρχαιοελληνικής φράσης είχε απασχολήσει πριν από χρόνια και τους χρήστες του Reddit, της ψηφιακής πλατφόρμας, που αναδεικνύει δεκάδες θέματα στο διαδίκτυο.

https://www.instagram.com/p/BPnq2JBgLqN/?utm_source=ig_web_copy_link

Ο Τζέιμς Ντιν πεθαίνει, ένα θρύλος γεννιέται

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955, ο 24χρονος Τζέιμς Ντιν οδηγούσε την ολοκαίνουρια Porsche Spyder, όταν συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο λίγο έξω από το Σαν Φρανσίσκο. Η ειρωνεία της τύχης θέλει τον Αμερικανό ηθοποιό που είχε γυρίσει τότε μόλις 6 ταινίες, να λαμβάνει κλήση για υπερβολική ταχύτητα λίγα χιλιόμετρα πριν από το σημείο του δυστυχήματος. Μετά την κλήση, ο ηθοποιός έκανε μια στάση για βραδινό και συνέχισε το ταξίδι του.

Αναφορές από το τροχαίο διαπιστώνουν πως ενδεχομένως ο Τζέιμς Ντιν να μην έτρεχε πολύ όταν συνέβη το δυστύχημα. Για την ακρίβεια ορισμένοι ισχυρίζονται πως ήταν το άλλο αυτοκίνητο που μπήκε ξαφνικά στο δρόμο τους και προκάλεσε το τροχαίο. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που αποκλείουν αυτή την πιθανότητα, λέγοντας πως μόνο ιλλιγιώδης ταχύτητα θα δικαιολογούσε τη σφοδρότητα του Τροχαίου. Από το τροχαίο, τραυματίστηκαν επίσης, ο οδηγούς του άλλου αυτοκινήτου και ο συνεπιβάτης του Τζέιμς Ντιν.

https://youtu.be/_WmnqLD_qfE

Την περίοδο του θανάτου του κυκλοφορεί στους κινηματογράφους η προτελευταία ταινία του Τζέιμς Ντιν, «Ανατολικά της Εδέμ». Το κύκνειο άσμα του, το φιλ «Γίγαντας» προβλήθηκε ένα χρόνο μετά τον θάνατό του. Οι φοιτητής από το πανεπιστήμιο του UCLA είχε μόλις τρεις ατάκες στην πρώτη ταινία που κλήθηκε να αποδείξει το υποκριτικό του ταλέντο. Ωστόσο, έφτασε μόλις στα 24 του χρόνια να προταθεί για δύο βραβεία Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, για την ταινία «Ανατολικά της Εδέμ» και «Γίγαντας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ